Bijgewerkt: 28 maart 2024

EMA aanbeveelt aangepaste COVID-19 boostervaccins voor de EU

Nieuws -> Gezondheid

Bron: EMA
01-09-2022

Het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft aanbevolen een vergunning te verlenen voor twee vaccins die zijn aangepast om een bredere bescherming tegen COVID-19 te bieden.

Comirnaty Original/Omicron BA.1 en Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 zijn bestemd voor gebruik bij personen van 12 jaar en ouder die ten minste een primaire vaccinatie tegen COVID-19 hebben gekregen. Deze vaccins zijn aangepaste versies van de oorspronkelijke vaccins Comirnaty (Pfizer/BioNTech) en Spikevax (Moderna) om zich te richten op de subvariant Omicron BA.1 naast de oorspronkelijke stam van SARS-CoV-2.

Vaccins worden aangepast (d.w.z. geactualiseerd) om beter aan te sluiten bij de circulerende varianten van SARS-CoV-2. Aangepaste vaccins kunnen de bescherming tegen verschillende varianten verbreden en zullen daarom naar verwachting helpen een optimale bescherming tegen COVID-19 te handhaven naarmate het virus evolueert.



Uit studies is gebleken dat Comirnaty Original/Omicron BA.1 en Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 een sterke immuunrespons kunnen opwekken tegen Omicron BA.1 en de oorspronkelijke SARS-CoV-2-stam bij mensen die al eerder waren gevaccineerd. Zij waren met name doeltreffender in het opwekken van immuunreacties tegen de BA.1-subvariant dan de oorspronkelijke vaccins. De bijwerkingen van de aangepaste vaccins waren vergelijkbaar met die van de oorspronkelijke vaccins en waren over het algemeen mild en van korte duur.

De twee adviezen van het CHMP zullen nu worden toegezonden aan de Europese Commissie, die een definitief besluit zal nemen. Naarmate de pandemie evolueert, bestaat de strategie van de EU erin te beschikken over een breed scala van aangepaste vaccins die gericht zijn tegen verschillende SARS-CoV-2-varianten, zodat de lidstaten bij het uitstippelen van hun vaccinatiestrategie over een veelheid van opties beschikken om aan hun behoeften te voldoen. Dit is een sleutelelement in de algemene strategie ter bestrijding van de pandemie, aangezien niet kan worden voorspeld hoe het virus zich in de toekomst zal ontwikkelen en welke varianten er deze winter zullen circuleren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.