Bijgewerkt: 25 april 2024

Dode en zieke eenden uit de vijvers gehaald in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
25-08-2022

Bij de Bertha von Suttnerlaan in Westwijk en bij de Populierenlaan in het Keizer Karelpark zijn dode en zieke eenden uit het water gehaald. De Dierenambulance denkt aan een ernstige vorm van botulisme. Met warm weer neemt de kans op uitbraken van botulisme snel toe. Vooral als de temperatuur een aantal dagen rond de 25 graden ligt.

In warme zomers kan botulisme leiden tot massale sterfte van watervogels. Daarnaast kan bij vissen ook de verminderde waterkwaliteit (minder zuurstof) een rol spelen bij sterfte. Het is belangrijk dat dode dieren direct worden opgeruimd. Ziet u dode dieren in het water? Meld het bij de gemeente via de pagina Schade of overlast melden. Heeft uw melding spoed of is het weekend? Meld een dringende of gevaarlijke situatie altijd telefonisch via (020) 540 49 11. Dit kan 24 uur per dag. 



De gemeente Amstelveen onderhoudt contact met het verantwoordelijk waterschap. En haalt dode dieren weg om verdere besmetting te voorkomen. De gemeente geeft u het volgende advies:

-Zwem niet (zowel mens als dier) in water waarin dode dieren liggen.

-Raak geen dode dieren met blote handen aan.

Liggen er dode vogels of vissen in het water? Meld dit bij de gemeente via de pagina Schade of overlast melden. Meld bij spoed en in het weekend telefonisch via (020) 540 49 11.

Botulisme is een zeldzame en mogelijk dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een toxine dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. De ziekte begint met zwakte, wazig zien, zich moe voelen en moeite met spreken. Dit kan gevolgd worden door zwakte van de armen, borstspieren en benen. Braken, zwelling van de buik en diarree kunnen ook optreden. De ziekte heeft meestal geen invloed op het bewustzijn en veroorzaakt geen koorts.

Botulisme kan op verschillende manieren worden verspreid. De bacteriesporen die de ziekte veroorzaken, komen veel voor in zowel grond als water. Zij produceren het botulinumtoxine bij blootstelling aan lage zuurstofniveaus en bepaalde temperaturen. Voedselbotulisme treedt op wanneer voedsel wordt gegeten dat het toxine bevat. Zuigelingenbotulisme ontstaat wanneer de bacterie zich in de darmen ontwikkelt en het toxine vrijgeeft. Dit komt meestal alleen voor bij kinderen jonger dan zes maanden, omdat zich na die tijd beschermingsmechanismen ontwikkelen. Wondbotulisme komt het vaakst voor bij mensen die straatdrugs injecteren. In deze situatie dringen sporen een wond binnen en laten bij gebrek aan zuurstof het toxine vrij. Het wordt niet rechtstreeks tussen mensen overgedragen. De diagnose wordt bevestigd door het toxine of de bacterie bij de persoon in kwestie aan te treffen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.