Bijgewerkt: 19 april 2024

De zomertijd van 2018 in aantocht

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
24-03-2018

LET OP: Zondag 25 maart 2018 alle klokken één uur vooruit! In de nacht van zaterdag 24 maart 2018, op zondag 25 maart 2018 worden alle klokken op zondagochtend vroeg één uur vooruit gezet van 02:00 naar 03:00 uur, want Nederland is gelegen in de zone, waarin de Midden-Europese tijd geldt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

In de nacht van zaterdag 24 maart 2018, op zondag 25 maart 2018 worden alle klokken
één uur vooruitgezet om 02:00 naar 03:00 uur


De wettelijke tijd voor Nederland is Universal Time Coordinated (UTC, of ook wel wereldtijd genoemd) + 1 uur. In ongeveer 70 landen wordt twee keer per jaar de klok verzet, waaronder alle lidstaten van de Europese Unie. Daar wordt de zomertijd ook jaarlijks ingesteld, die dan loopt van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober, dit jaar 28 oktober.

In sommige landen is de praktijk van het vooruitschuiven van klokken tijdens de zomermaanden, zodat het avondlicht langer aanhoudt, terwijl de normale zonsopgangstijden worden opgeofferd. Doorgaans passen regio's met zomertijd de klok één uur voor het begin van het voorjaar aan en in het najaar achterwaarts tot de standaardtijd.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)

Tijd in Europa: lichtblauwe West-Europese tijd / Greenwich Mean Time (UTC) blauwe West-Europese tijd / Greenwich Mean Time (UTC) West-Europese zomertijd / Britse zomertijd / Ierse standaardtijd (UTC+1) rood Centraal Europese tijd (UTC+1) Midden-Europese zomertijd (UTC+2) gele Oost-Europese tijd / Kaliningrad tijd (UTC+2) gouden Oost-Europese tijd (UTC+2) Oost-Europese zomertijd (UTC+3) lichtgroen Verder-Oost-Europese tijd / Moskou tijd / Turkije Tijd (UTC+3)


George Hudson (1867 - 1946) een in Groot-Brittannië geboren Nieuw-Zeelandse entomoloog en astronoom stelde het idee van dagbesparing voor, in 1895. Het Duitse Rijk en Oostenrijk-Hongarije organiseerden de eerste landelijke implementatie, beginnend op 30 april 1916. Veel landen hebben er sindsdien op verschillende momenten gebruik van gemaakt, met name sinds de energiecrisis van de jaren 1970.

De zomertijd wordt over het algemeen niet waargenomen in de buurt van de evenaar, waar de zonsopgangstijden niet voldoende variëren om dit te rechtvaardigen. Slechts een minderheid van de wereldbevolking maakt gebruik van de zomertijd, omdat Azië en Afrika dit over het algemeen niet doen. De zomertijd (Daylight saving time DST) klokverschuivingen bemoeilijken soms het bijhouden van de tijd en kunnen het reizen, factureren, het bijhouden van gegevens, medische apparatuur, zware apparatuur, en slaappatronen verstoren. Computersoftware past klokken vaak automatisch aan, maar beleidswijzigingen in verschillende rechtsgebieden van de zomertijd kunnen verwarrend zijn.

De Europese Zomertijd is de variant van de standaard kloktijd die in de meeste Europese landen, met uitzondering van IJsland, Georgië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Turkije en Rusland, wordt toegepast in de periode tussen lente en herfst, waarin de klok een uur vooruit wordt gezet ten opzichte van de tijd die in de rest van het jaar wordt waargenomen, om het seizoensgebonden daglicht zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Het komt overeen met de notie en de praktijk van 'zomertijd' in vele andere delen van de wereld.




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.