Bijgewerkt: 23 april 2024

De kinderen moeten weer leren fietsen

Nieuws -> Informatief

Bron: Jan Demming
02-05-2015

Verkeersveiligheidsorganisaties stellen, dat ouders hun kinderen veel beter zelf naar school kunnen laten peddelen dan ze met de auto te brengen. “Op de achterbank leren ze nooit hoe ze veilig moeten fietsen”. Bron: Algemeen Dagblad van 1-5-2015 en amstelveen.blog.nl

Vorig jaar kwamen in ons land 13 jonge kinderen op de fiets om: acht meer dan in 2013. “Dertien verschrikkelijke drama’s voor de families en de scholen”, aldus Martijn van Es van de Fietsersbond. “We kunnen het niet voor 100 procent bewijzen, maar de omgeving van scholen wordt steeds gevaarlijker. Ouders bellen ons er vaak over. Steeds meer kinderen worden met de auto gebracht en gehaald”.

Foto Amstelveen
(Foto Jan Demming - 2014)

Drukke parkeerplaats in Orion in de wijk Middenhoven, waar de ouders hun kinderen naar de verschillende scholen brengen in november 2014


Ook Veilig Verkeer Nederland (VVN) waarschuwt voor levensgevaarlijke situaties bij scholen. “Onervaren fietsertjes moeten laveren tussen de auto’s die lukraak overal geparkeerd staan. Op natte dagen, als het aantal brengouders explosief stijgt, zijn de autoruiten nog beslagen doordat de motor nog koud is. Zo dichtbij wonen ze”, schampert Jose de Jong van VVN.

Het halen en brengen van kinderen levert niet alleen gevaar op voor kleintjes die wél fietsen. Het is indirect ook gevaarlijk voor het kind op de achterbank, want hij doet geen fietservaring op. Als zij dan later naar de middelbare school gaan, hebben ze te weinig geoefend.

De Fietsersbond wil, dat gemeenten de omgeving van scholen fietsvriendelijker maken. “In een straal van 100 meter rond de school zouden auto’s geweerd moeten worden. En Kiss&Ride-plekken moeten op 500 meter liggen. Dat ontmoedigt om met de auto te gaan”, aldus woordvoerder Van Es.

Met auto brengen en halen

Het lijkt de meeste ouders in Amstelveen geen fluit te interesseren, of hun kroost wel, of niet iets weet van het verkeer. Dat kon eind april geconcludeerd worden uit een discussie in de gemeenteraad over verkeerseducatie. In de Stadsregio Amsterdam scoort Amstelveen het slechtst. De politiek kwam raadsbreed met een motie, waarin verkeerswethouder Brandes werd gevraagd scholen en organisaties voor kinderopvang meer bekend te maken met de aangeboden educatie. De raad vindt, dat iedere basisschool een zogenoemde ‘verkeersouder’ moet aanstellen die zich inzet om kinderen te leren veilig aan het verkeer deel te nemen. Maar daarvoor bestaat praktisch geen interesse bij de ouders.

Ook in Amstelveen is het probleem, dat veel kinderen door ouders met de auto naar school worden gebracht. Wethouder Brandes wees op de dagelijkse verkeerschaos bij Orion, waar ouders te beroerd zijn hun auto 50 meter verder te parkeren om hun kind te laten uitstappen bij de school. De wijkkrant de Gondelkoerier schreef daar in de uitgave van maart al uitgebreid over. “Verkeerseducatie komt ook veelal aan op het gedrag van de ouders”, aldus de wethouder. B en W komen binnenkort met een plan daarvoor. Aan het begin van het schooljaar gaat de gemeente een actie voeren om het fenomeen veilig verkeer bij kinderen en hun ouders in te prenten.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.