Bijgewerkt: 28 maart 2024

De grutto's zijn weer in Noord-Holland aangekomen

Nieuws -> Natuur

Bron: Landschap Noord-Holland
11-03-2022

Ze zijn weer thuis: de grutto's. Uitgehongerd vanuit hun overwinteringsgebied in Afrika zijn de vogels aangekomen in de Noord-Hollandse weidevogelgebieden. Ieder jaar kiezen de grutto’s de Noord-Hollandse weilanden uit om hier hun jongen groot te brengen. Voor liefhebbers dé tijd van het jaar om grutto’s te zien. Landschap Noord-Holland geeft een speciale vogelkijkkaart uit met daarop aangegeven de mooiste plekken om grutto’s te ontdekken. En wil je meer weten over de grutto?

Landschap Noord-Holland geeft de komende zes maanden een kijkje bij de grutto thuis met een online grutto magazine. Elke maand verschijnen er nieuwe verhalen. Wedden dat ook jij geraakt wordt door de bijzondere avonturen van de grutto? Op deze manier zorgt Landschap Noord-Holland ervoor dat deze slanke steltloper aandacht krijgt, want die is urgent. Onze nationale vogel wordt in haar voortbestaan bedreigd.

Foto Amstelveen
(Foto Gejo Wassink - 2021)

Een grutto familie in de polder Arkemheen van Nijkerk in Gelderland


Waar heb je de grootste kans om grutto’s te zien? Op dit moment zitten de grutto’s nog in de natte weilanden waar de vogels zich voleten met wormen na hun lange tocht uit Afrika. Favoriete gebieden waar veel vogels zich verzamelen zijn: Fort bij Krommeniedijk bij Uitgeest, Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel en Kolk van Dussen bij Aartswoud. Van daaruit gaan ze op zoek naar hun partner en een veilige broedplek. Mensen die zelf grutto’s willen zien, kunnen de uitvouwbare vogelkijkkaart aanvragen bij Landschap Noord-Holland. De natuurorganisatie heeft zestig gebieden op een rijtje gezet met persoonlijke tips van de boswachters en leuke weetjes over de grutto. De kaart is gratis aan te vragen op www.landschapnoordholland.nl/grutto/kijkkaart.

Op avontuur met de grutto door Noord-Holland. In zes maanden tijd moet de grutto in Nederland haar voortbestaan veiligstellen. Het is een periode vol bedreigingen en onzekerheden. Lukt het om een partner te vinden? Is hun broedplek wel veilig genoeg? Hoeveel jongen zullen er groot worden? Iedereen die hierover meer wil weten, kan zich aanmelden voor het online grutto magazine op www.landschapnoordholland.nl/grutto-magazine . Landschap Noord-Holland neemt lezers mee op avontuur door de Noord-Hollandse weilanden en laat zien hoe sterk en bijzonder de grutto is. Toch liever ‘live’ de grutto bekijken? Dan zijn er ook speciale grutto excursies te boeken op www.landschapnoordholland.nl/grutto-activiteiten.

Ideaal grutto thuis. ‘Grut-o, grut-o, grut-o’, hoor je hem zijn eigen naam roepen als je door de weilanden fietst.  Soms staat hij op een paaltje of boerenhek. Deze sierlijke vogel wordt ook wel de ‘Koning van de Weide’ genoemd. De grutto voelt zich thuis in een levendig landschap met kruidenrijk grasland en een gezond bodemleven. Net als andere weidevogels zoals kievit, tureluur en scholekster. Elk jaar worden er in ons land te weinig grutto’s groot, en ook andere weidevogels gaat het niet voor de wind. Om ze te helpen overleven is het belangrijk dat ze goed worden beschermd. Ze hebben rust, veiligheid en voedsel nodig. Op de belangrijkste broedlocaties worden daarom door organisaties zoals Landschap Noord-Holland en bij weidevogelboeren speciale maatregelen genomen om de weidevogelkuikens een veilig thuis te geven. De komende maanden wordt het spannend, gaan de grutto’s voldoende jongen grootbrengen?

De grutto (Limosa limosa) is een grote, langpotige kustvogel met een lange snavel, die voor het eerst werd beschreven door Carl Linnaeus in 1758. Het is een lid van het grutto geslacht, Limosa. Er zijn vier ondersoorten, alle met oranje kop, nek en borst in het broedkleed en dof grijsbruin in de winter, en altijd met een kenmerkende zwart-witte vleugelstreep.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.