Bijgewerkt: 28 maart 2024

De gemeente Amstelveen vraagt aandacht voor de Internationale Dag van Roze

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Wikipedia
12-04-2023

Woensdag 12 april 2023 wappert de Progress vlag bij het Raadhuis in Amstelveen. De gemeente vraagt aandacht voor de Internationale dag van Roze. 'Helaas is dat nog steeds nodig' - zegt Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Diversiteit.

De wethouder hees de vlag woensdagochtend samen met wethouder Floor Gordon (D66) en medewerkers van de gemeente. 'Afgelopen week stonden de kranten er weer vol mee; LHBTI-jongeren belaagd in Eindhoven, een mishandeling in Groningen en spreekkoren in voetbalstadions. We moeten ons blijven uitspreken tegen dit gedrag' - zegt Van Ballegooijen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Wethouders Floor Gordon en Marijn van Ballegooijen hijsen de Progress vlag op de Internationale Dag van Roze met medewerkers van het Raadhuis op 12 april 2023

Over de Dag van Roze. De Internationale Dag van Roze is ontstaan toen een scholier in Canada gepest werd voor het dragen van een roze T-shirt. Uit solidariteit droegen andere leerlingen de volgende dag een roze kledingstuk. 'Als gemeente besteden we graag aandacht aan deze internationale dag. We staan pal voor een samenleving waarin het OK is om jezelf te zijn. We staan hier omdat het nodig is' -zegt wethouder Gordon.

De Internationale Dag van het Roze is een wereldwijd evenement tegen pesten en homofobie dat jaarlijks in de tweede week van april wordt gehouden. Hoewel vergelijkbaar met Pink Shirt Day (gehouden in februari) in die zin dat het ook probeert een einde te maken aan alle pesterijen, is de Day of Pink meer specifiek gericht op anti-LGBTQ+ pesten.

Het evenement ontstond toen een homoseksuele Canadese middelbare scholier door twee medestudenten werd gezien als gepest op hun school, omdat ze een roze shirt droegen. De twee studenten lieten iedereen op hun school de volgende dag roze dragen als een gebaar van steun, en inspireerden Jer's Vision (nu Canadian Centre for Gender and Sexual Diversity) om de Internationale Dag van Roze in te stellen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.