Bijgewerkt: 29 maart 2024

De collectieve Acceptgiro stopt in 2023

Nieuws -> Informatief

Bron: Betaalvereniging Nederland/Currence
03-11-2021

Currence, de producteigenaar van de collectieve Acceptgiro, kondigt op haar website aan dat ze per 1 juni 2023 stopt met het aanbieden en ondersteunen van dit meer dan 40 jaar oude papieren betaalproduct. Currence geeft aan dat het gebruik van de gele Acceptgiro zeer snel terugloopt, met ongeveer 30% per jaar. Steeds meer bedrijven en consumenten gebruiken liever andere, makkelijkere betaalmethoden. In 2023 zouden naar schatting nog maar 2 miljoen papieren Acceptgiro’s per post naar banken worden opgestuurd. Volgens Currence is dat per huishouden gemiddeld slechts één keer in de vier jaar één enkele Acceptgiro - meldt Betaalvereniging Nederland.

Hedendaagse alternatieven. Tienduizenden organisaties zijn inmiddels overgestapt op andere, efficiëntere betaalmethoden, zoals automatische incasso’s, mobiele betaalverzoeken, facturen per e-mail met een betaallink, QR-codes en standaard Betaalinstructies op papier. De komende anderhalf jaar zullen de Betaalvereniging, banken en andere financiële dienstverleners de overgebleven verzenders van Acceptgiro’s begeleiden om ook over te stappen naar betere alternatieven. Een veelgebruikt alternatief voor de Acceptgiro is de automatische incasso. De vele beschermingsmaatregelen voor consumenten tegen onterechte incasso-opdrachten, hebben geleid tot een grotere bereidheid om machtigingen voor automatische incasso’s af te geven aan bedrijven en instellingen. Consumenten kunnen zo’n machtiging ook per post op papier afgeven.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Een gele papieren acceptgirokaart. Currence, de producteigenaar van de collectieve Acceptgiro, kondigt aan dat ze per 1 juni 2023 stopt met het aanbieden en ondersteunen van dit meer dan 40 jaar oude papieren betaalproduct


Standaard Betaalinstructie. Om het betalen van facturen en donaties met gewone overboekingen makkelijker te maken, kunnen organisaties alle benodigde betaalgegevens overzichtelijk op papier toesturen met een contractvrije standaard Betaalinstructie. Daarop staan helder onder elkaar het te betalen bedrag, de naam van de ontvanger, het IBAN van de ontvanger en het betalingskenmerk. De betaler kan die betaalgegevens eenvoudig invoeren bij internetbankieren en mobiel bankieren of overschrijven op een papieren overschrijvingsformulier van zijn eigen bank.

Acceptgiro is niet hetzelfde als overschrijvingsformulier! De Acceptgiro is een gestandaardiseerd, voorbedrukt papieren betaalformulier dat door bedrijven en instellingen per post wordt toegestuurd bij een factuur of een verzoek om te doneren. Met een Acceptgiro kun je uitsluitend betalen aan degene die hem heeft toegestuurd. De naam en het IBAN van het bedrijf of de instelling en het betalingskenmerk zijn door de verzender van tevoren ingevuld. Vaak heeft de verzender ook al het bedrag en de naam en het IBAN van de betaler ingevuld. Minder dan één op de tien verzonden Acceptgiro’s wordt nog door de betaler met de hand ondertekend en per post opgestuurd naar zijn of haar bank. Meer dan 90% van de ontvangers betaalt of doneert met internetbankieren of mobiel bankieren.

Soms worden Acceptgiro’s verward met de papieren overschrijvingsformulieren van de grotere banken. Wie liever op papier betaalt dan via internetbankieren of mobiel bankieren, kan die formulieren aanvragen bij zijn bank, zelf invullen en ondertekenen en per post naar zijn bank opsturen.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2021)

Deze ponskaart werd gebruikt om software in een mainframecomputer te laden. Elke byte (bijvoorbeeld de letter 'A') werd ingevoerd door een kolom van gaatjes uit te ponsen. Ponskaarten werden gedurende een groot deel van de 20ste eeuw op grote schaal gebruikt in de gegevensverwerkende industrie, waar gespecialiseerde en steeds complexere eenheidsregistratiemachines, georganiseerd in halfautomatische gegevensverwerkingssystemen, ponskaarten gebruikten voor gegevensinvoer, -uitvoer en -opslag


Geschiedenis van de Acceptgiro. In 1977 werd de gezamenlijke Acceptgiro geïntroduceerd door de banken en de toenmalige Post, Cheque en Girodienst (PCGD). De Acceptgiro had toen nog de vorm van een Ponskaart. Daarvoor was er nog de zogenaamde Storting- en Acceptgirokaart, een betaalproduct dat alleen door de PCGD werd gevoerd. In 1978 gingen de banken en de PCGD samenwerken, waardoor de Acceptgirokaart breder werd geaccepteerd.

De blauwe Acceptgiro. Medio jaren 1980 is de ponskaart vervangen door een blauw Optisch Leesbaar Acceptgiroformulier (OLA). Het grote voordeel ten opzichte van de ponskaart is dat dit formulier in de factuur of een ander document kan worden geïntegreerd. Deze extra functionaliteit heeft een belangrijke impuls gegeven aan het gebruik van Acceptgiro. Van ruim 30.000 begin 1990, naar ruim 100.000 aan het eind van dat jaar. In 1992 is het betaalproduct Acceptgiro onderdeel gaan uitmaken van het Nationaal Betalingscircuit. Daarvoor waren er twee circuits, een van de Postbank en een van de Bankgirocentrale voor de andere banken. In het piekjaar van Acceptgiro (1995) waren er ruim 300 miljoen transacties.

Bij elektronisch bankieren moeten de gegevens van de acceptgiro nu nog worden overgenomen. In 2006 werden twee elektronische vormen van acceptgiro's geïntroduceerd. De digitale nota (bij de Rabobank: notabox) verschijnt automatisch in de internetbankieromgeving; de acceptemail is een nota per e-mail met een link naar een iDeal-opdracht en de actuele betaalstatus. Beide moeten de afhandeling goedkoper en gemakkelijker maken. De opvolger van de notabox was de FinBox, die al weer is afgeschaft. Er zijn wel verschillende bedrijven actief op het gebied van digitale acceptgiro's. Die digitale acceptgiro maakt het zonder veel handelingen voor de klant eenvoudig om via iDeal, en andere betaalmethoden, te betalen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.