Bijgewerkt: 28 maart 2024

De Raad van State wil geen nieuwbouw van studentencampus op Kronenburg Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Raad van State/Gemeente Amstelveen
18-05-2022

Het bestemmingsplan 'Uilenstede-Kronenburg' van de gemeente Amstelveen is in strijd met de Wet luchtvaart. De gemeente stelde dit bestemmingsplan vast om onder meer op de kantorenlocatie Kronenburg een studentencampus te kunnen bouwen, maar de minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft hiervoor geen ‘verklaring van geen bezwaar’ verleend – staat de uitspraak op de website van de Raad van State.

Zonder deze wettelijk vereiste verklaring van de minister is een groot woningbouwproject als dit niet mogelijk binnen het zogenoemde beperkingengebied rond de luchthaven Schiphol. Daarom heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak van vandaag (18 mei 2022) het onderdeel van het bestemmingsplan vernietigd dat de studentencampus mogelijk maakte.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2021)

De locatie van de geplande nieuwe gebouwen voor 2.500 studentenwoningen in de wijk Uilenstede-Kronenburg in Amstelveen


Achtergrond. Om het woningtekort voor studenten het hoofd te bieden, wilde de gemeente met het bestemmingsplan van de leegstaande delen van de kantorenlocatie Kronenburg een studentencampus maken die aansluit bij de bestaande campus Uilenstede. De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft daar bezwaar tegen en kwam tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak. De nieuwe studentencampus komt te liggen in een zone van aanvliegroutes van Schiphol. Het zogenoemde Luchthavenindelingbesluit Schiphol staat woningbouw zoals die in het bestemmingsplan is voorzien in dit gebied niet toe vanwege het vliegtuiglawaai, aldus de minister.

Verklaring van geen bezwaar. De wet schrijft voor dat alleen van de regels van het Luchthavenindelingbesluit kan worden afgeweken als de minister een verklaring afgeeft dat hij hiertegen geen bezwaar heeft. De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan vastgesteld zonder dat de minister zo’n verklaring heeft verleend. Het Luchthavenindelingbesluit is sinds 2018 gewijzigd waardoor de gemeenteraad meende mogelijkheden te zien om de studentencampus toch zonder de vereiste verklaring van geen bezwaar te verwezenlijken. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak zijn er “binnen de grenzen van het Luchthavenindelingbesluit” weliswaar mogelijkheden om een uitzondering te maken op het daarin opgenomen woningbouwverbod, maar dat geldt alleen voor kleinschalige projecten en niet voor een grootschalig woningbouwproject als dit met 2.500 nieuwe studentenwoningen.

Gelijke aard, gelijke schaal. Het Luchthavenindelingbesluit staat verder ook nog wel toe dat gebouwen kunnen worden herbouwd of vervangen door gebouwen “van gelijke aard en gelijke schaal”. Maar daar kan de gemeente zich in dit geval niet op beroepen. Er stond een onderwijsgebouw, maar er komen woningen voor terug. “Een onderwijsfunctie is niet gelijk aan een woonfunctie”, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak. En er stond ook een woonzorgcentrum dat in 2013 is gesloopt. Dat centrum had een capaciteit van 250 woningen. Met het toestaan van 950 studentenwoningen en 550 kamers op het bouwvlak van het voormalige woonzorgcentrum wordt in ieder geval niet voldaan een de eis van ‘herbouw met gelijke schaal’.

De Raad van State is onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en hoogste algemene bestuursrechter van het land. De Raad van State is een Hoog College van Staat. De Eerste Kamer, Tweede Kamer, de Algemene Rekenkamer en de Nationale ombudsman zijn dat ook. De Raad van State is een instituut dat in de Grondwet is geregeld. Hij heeft een eigen taak in de democratische rechtsstaat, die hij onafhankelijk van de regering uitvoert.



Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Floor Gordon (D66) wethouder Ruimtelijke Ordening

Floor Gordon (D66) wethouder Ruimtelijke Ordening: 'Dit is een onverwachte en zwaar teleurstellende uitkomst. Een klap in het gezicht voor woningzoekende studenten en samenwerkingspartners, waarmee we aan de herstructurering van Kronenburg hebben gewerkt, waaronder studentenhuisvester DUWO. Wij hebben onze nek uitgestoken om een oplossing te vinden om een problematisch gebied nieuw leven in te blazen. Jarenlang is er geen duidelijkheid gekomen vanuit het Rijk, en daarom hebben wij geprobeerd die naar ons toe te trekken. We hebben ons ingezet voor een maatschappelijke opgave en de huidige wetgeving verhindert dit. Wij zijn uitgespeeld en de bal ligt nu bij weer bij het Rijk.

We kunnen niet zonder toestemming van de minister van I&W het gebied in deze omvang ontwikkelen. We hebben recent met minister Harbers kennis gemaakt en hij heeft begrip voor de situatie, maar wil eerst de luchtvaartwetgeving wijzigen, voordat er verder kan worden gesproken over dit gebied. Dat betekent dat we nog veel meer tijd gaan verliezen, voordat dit gebied gerevitaliseerd kan worden. De Raad van State vindt, dat voor het bestemmingsplan een Verklaring van Geen Bezwaar (vvgb) nodig is. We zijn enorm teleurgesteld maar weten nu eindelijk waar we aan toe zijn. Vliegen prevaleert dus boven wonen. Woningbouw rond Schiphol moet nu echt hoger op de politieke agenda. Hopelijk komt er op korte termijn een reactie uit Den Haag en kijken we gezamenlijk naar mogelijkheden om bij te dragen aan de grote maatschappelijke opgave in dit land. De woningnood zal onverminderd hoog blijven en alleen maar toenemen.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.