Bijgewerkt: 29 maart 2024

De 69ste Dachau herdenking in het Amsterdamse Bos

Nieuws -> Informatief

Bron: Stichting Vriendenkring van Oud-Dachauers
16-04-2014

Ieder jaar gedenken de Nederlandse oud-gevangenen van het concentratiekamp Dachau de bevrijding van het kamp door Amerikaanse eenheden op 29 april 1945. Dit jaar zal de herdenking plaatsvinden op zaterdag 19 april 2014 om 12.00 uur, zoals altijd bij het Nationaal Dachau monument in het Amsterdamse Bos.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Na de kransleggingen begint de traditionele gang over de 60 meter lange 'kampstraat', waarin de namen staan gebeiteld van 500 Duitse concentratiekampen en buitencommando's. Elke Oud-Dachauer, of bezoeker van de herdenking steekt een roos in de heg


Bij het Dachau monument wordt gesproken door Koninklijke Hoogheid Prins Jaime de Bourbon de Parme, zijn grootvader Xavier de Bourbon de Parme was een Oud-Dachauer. Tweede spreker bij het Dachau monument is Gijs van de Westelaken, film- en televisie producent en medeauteur van het boek “De bus uit Dachau”. De plechtigheid wordt muzikaal omlijst door de Regimentsfanfare “Garde Grenadiers en Jagers”.

Vertegenwoordigers van andere kamporganisaties zullen kransen leggen bij de ingang van het monument. Na de kransleggingen begint de traditionele gang over de 60 meter lange kampstraat, waarin de namen staan gebeiteld van 500 Duitse concentratiekampen en buitencommando’s. De Oud-Dachauers openen de rij, zoals destijds bij het appèl worden stuk voor stuk hun namen afgeroepen.

De herdenking wordt geleid door Hans Teengs Gerritsen, zijn vader Hans Teengs Gerritsen was Oud-Dachauer, en Frank Houben, zijn grootvader Willem van Lanschot Ridder Militaire Willems-Orde was ook Oud-Dachauer.

Kinderen van de Amsterdamse Merkelbachschool, die het monument adopteerde, staan met bloemen bij het begin van de kampstraat. Iedereen die daar binnentreedt, ontvangt een bloem en steekt deze al lopend op een willekeurige plaats in de taxushagen die de begrenzing van het monument vormen. Na de Oud-Dachauers volgen nabestaanden en genodigden; ook alle belangstellenden zijn bij deze traditionele gang door het monument welkom.

Van 1933 tot 1945 zijn in totaal 206.000 gevangenen in Dachau ondergebracht, waaronder ruim 2000 Nederlanders. De officiële cijfers spreken van 31.591 doden, maar in werkelijkheid is dit aantal veel groter geweest.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.