Bijgewerkt: 19 april 2024

College Amstelveen vraagt Cardanus offerte uit te brengen voor 2013

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
03-05-2012

Het College van Burgemeester en Wethouders van Amstelveen heeft welzijnsorganisatie Stichting Cardanus voorgesteld een offerte uit te brengen om de sociaal culturele activiteiten en het beheer van de wijkcentra gedurende 2013 te continueren.

Het maximaal beschikbare bedrag is 2.5 miljoen euro op jaarbasis. In 2012 ontving de welzijnsorganisatie ruim 3 miljoen euro subsidie.  Zoals al geruime tijd bekend, wordt de subsidierelatie uiterlijk per 1 januari 2013 beëindigd.

Het college wil het welzijnswerk hervormen, omdat het effectiever en goedkoper kan. Het college heeft daartoe de afgelopen tijd een aantal stappen ondernomen, namelijk het onderbrengen van het jongerenwerk bij de gemeente zelf, het onderbrengen van de peuterspeelzalen bij private kinderopvang en het uitbesteden van de inburgeringactiviteiten van het BON.

cardanus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Vlnr.: Jan Hogema, voorzitter van de Raad van Toezicht en Wim Bouman bestuurder van de Stichting Cardanus tijdens de persbijeenkomst op 19 maart 2012 vertellen over de veranderingen. Dhr. Bouman: 'Wij kiezen nu zelf voor het aanbrengen van focus door de doorstart van een kernorganisatie en door het gedeeltelijk afstoten van onderdelen. De kern bestaat uit het wijkwelzijnswerk. Naast het team wijkwelzijnswerkers, maken de wijkcentra daar een belangrijk onderdeel vanuit.'


Ook het sociaal cultureel werk wil de gemeente op een andere manier organiseren. Daartoe zegde zij in 2011 de subsidierelatie met welzijnsorganisatie Cardanus op. Inmiddels blijkt, dat de werkzaamheden van de Vrijwilligerscentrale, Boemerang en cursusbureau (nog) niet door Cardanus zijn geborgd.

Om zorgvuldig toe te kunnen werken naar de nieuwe situatie, de continuïteit van de activiteiten te borgen en de medewerkers de tijd te geven om te solliciteren, vraagt het college aan Cardanus toch een offerte uit te brengen voor het jaar 2013. Voor 2014 staat het meerdere partijen vrij offerte uit te brengen. Daartoe worden de bestekken begin 2013 uitgebracht.

Welzijn nieuwe stijl: de bewoner aan zet

Vanuit de visie, dat wijkbewoners zelf het beste weten, wat er in hun wijk wel en niet werkt, wil het college de sociale activiteiten meer in handen geven van wijkbewoners. De bedoeling is, dat de bewoners de activiteiten in het kader van sociale samenhang zelf uitvoeren.

 Bewoners vinden elkaar in zogenaamde gebruikersraden en krijgen professionele ondersteuning. Het college onderzoekt, hoe de huidige constructie zo zorgvuldig mogelijk kan worden omgebouwd. Belangrijkste doel hierbij is, voortgang van de activiteiten. De gemeenteraad beslist 9 mei 2012 over deze voornemens.

Vrijwilligerscentrale, Boemerang en cursusbureau

Daarnaast moet er ook voor andere activiteiten, zoals het beheren van de vrijwilligerscentrale, het organiseren van het cursusaanbod en het beheren van de kringloopwinkel de Boemerang een oplossing gevonden worden. Per 1 januari 2013 moet door Cardanus een plan zijn neergelegd voor het verzelfstandigen van de vrijwilligerscentrale en de Boemerang.

Wat betreft het cursusbureau wordt het anders georganiseerd. Cursussen starten immers vaak in het najaar en lopen door tot de zomer. Dat betekent, dat het cursusbureau de voortgang van de cursussen die in september 2012 starten tot zomer 2013 zou moeten verzorgen en voor de zomer van 2013 een plan neer moet leggen voor het cursusjaar 2013-2014.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.