Bijgewerkt: 18 april 2024

College Amstelveen: geen urgentie over toekomst Bovenkerkerpolder

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
28-05-2009

In het collegeprogramma van Amstelveen staat een discussienota voor de raad over de toekomst van de Bovenkerkerpolder aangekondigd. Inmiddels blijkt voor de nota geen urgentie meer te bestaan, schrijft het college van B en W in een brief aan de raad. Voor de belangrijkste afweging in de nota, de vraag of er woningbouw in de Bovenkerkerpolder moet komen, bestaat - door ontwikkelingen in de afgelopen periode - voorlopig geen aanleiding meer.

Polderweg Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Fiets en wandelpad in de Bovenkerkerpolder


Dit komt vooral omdat de benodigde woningbouw de komende jaren nog kan plaatsvinden in de bestaande stad, de zone A9, en in de Noorder Legmeerpolder.

In de bestaande stad is vooral woningbouw voorzien op diverse vrijkomende locaties van voormalige schoolgebouwen en maatschappelijke voorzieningen.

Voor de zone A9 geldt dat de ondertunnelde verbreding van de A9 kansen biedt om in het bijbehorende ontwikkelingsgebied te bouwen voor de woningbouwopgave.

In de Noorder Legmeerpolder zijn woningen voorzien in de ‘Scheg’ tussen Westwijk en de 20 Ke geluidscontour van Schiphol. Deze locatie betekent straks een voorbeeldproject voor andere gebiedsontwikkelingen dichtbij de 20 Ke contour. Mogelijk kunnen in de verdere toekomst ook ten zuiden van de 20 Ke-contour woningen worden gebouwd.

Door al deze plannen is de druk om in de Bovenkerkerpolder woningen te bouwen de komende jaren van tafel. Er bestaat door de kaders voor de projecten AmstelGroen, natuurcompensatie N201, de Groene As en de vitaliteit van de agrarische sector ter plaatse, op dit moment voldoende duidelijkheid over de Bovenkerkerpolder.

Over AmstelGroen heeft de raad besloten waar en op welke wijze in de Bovenkerkerpolder dit recreatiegebied wordt gerealiseerd. Hierbij zijn nadrukkelijk de belangen van ondermeer de landbouw, natuur en waterberging meegenomen. Dit gevarieerde recreatiegebied AmstelGroen van 175 hectare sluit aan op de natuurcompensatie N201 en de nog te realiseren ecologische hoofdstructuur (Groene As) met een open waterrijk karakter.

Voor de ontwikkelingen die op dit moment spelen in deze polder, is een discussienota  op dit moment niet nodig, schrijven B en W. Voorlopig blijven in de Bovenkerkerpolder agrarische bedrijfsvoering, natuur, waterberging en recreatie het gezicht bepalen. Daarnaast komt er de omgelegde N201 en zijn er vergunningen verleend voor een golfbaan.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.