Bijgewerkt: 29 maart 2024

COVID-19 heeft de karaktertrekken van een pandemie volgens WHO

Nieuws -> Gezondheid

Bron: WHO/Wikipedia
11-03-2020

Inleidende opmerkingen van Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus de directeur-generaal van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) bij de briefing van de media over COVID-19 – op 11 maart 2020:

'Goedemiddag.

In de afgelopen twee weken is het aantal gevallen van COVID-19 buiten China met een factor 13 toegenomen en is het aantal getroffen landen verdrievoudigd. Er zijn nu meer dan 118.000 gevallen in 114 landen en 4.291 mensen hebben het leven verloren. Duizenden meer mensen vechten voor hun leven in ziekenhuizen. In de komende dagen en weken verwachten we dat het aantal gevallen, het aantal doden en het aantal getroffen landen nog verder zal stijgen.

De WHO heeft deze uitbraak de klok rond geëvalueerd en we maken ons grote zorgen over zowel de alarmerende verspreiding en de ernst van de ziekte als over het alarmerende gebrek aan actie. We hebben daarom geoordeeld dat COVID-19 kan worden gekarakteriseerd als een pandemie. Pandemie is geen woord om lichtvaardig of onzorgvuldig te gebruiken. Het is een woord dat, als het misbruikt wordt, onredelijke angst kan veroorzaken, of een ongerechtvaardigde acceptatie dat de strijd voorbij is, wat leidt tot onnodig lijden en de dood. De beschrijving van de situatie als een pandemie verandert niets aan het oordeel van de WHO over de dreiging die van dit virus uitgaat. Het verandert niet wat de WHO doet en het verandert ook niet wat landen zouden moeten doen.

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2020)

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (1965) directeur-generaal van de WHO


We hebben nog nooit eerder een pandemie gezien die werd aangewakkerd door een coronavirus. Dit is de eerste pandemie die door een coronavirus wordt veroorzaakt. En we hebben nog nooit eerder een pandemie gezien die tegelijkertijd onder controle kan worden gehouden. De Wereldgezondheidsorganisatie is sinds de eerste gevallen in volle reactie op de pandemie. En we hebben elke dag opgeroepen tot urgente en agressieve actie van de landen. We hebben luid en duidelijk de alarmbel geluid.

Zoals ik maandag al zei, vertelt alleen het aantal gevallen en het aantal betrokken landen niet het volledige verhaal. Van de 118.000 gevallen die wereldwijd in 114 landen zijn gemeld, bevindt meer dan 90 % zich in slechts vier landen, en twee daarvan - China en de Republiek Korea - hebben significant dalende epidemieën. 81 landen hebben geen gevallen gemeld, en 57 landen hebben 10 gevallen of minder gemeld. We kunnen dit niet luid genoeg zeggen, of duidelijk genoeg, of vaak genoeg: alle landen kunnen nog steeds het verloop van deze pandemie veranderen.

Als landen hun mensen opsporen, testen, behandelen, isoleren, opsporen en mobiliseren in de respons, kunnen landen met een handvol gevallen voorkomen dat die gevallen een cluster worden en dat die clusters een gemeenschapsoverdracht worden. Zelfs landen met een overdracht naar de gemeenschap of grote clusters kunnen het tij keren met dit virus. Verschillende landen hebben aangetoond dat dit virus kan worden onderdrukt en gecontroleerd. De uitdaging voor veel landen die nu te maken hebben met grote clusters of gemeenschapsoverdracht is niet of ze hetzelfde kunnen doen - het is of ze dat ook zullen doen.

Sommige landen worstelen met een gebrek aan capaciteit. Sommige landen worstelen met een gebrek aan middelen. Sommige landen worstelen met een gebrek aan vastberadenheid. We zijn dankbaar voor de maatregelen die in Iran, Italië en de Republiek Korea worden genomen om het virus af te remmen en hun epidemieën onder controle te houden. We weten dat deze maatregelen een zware tol eisen van de samenleving en de economie, net als in China. Alle landen moeten een goed evenwicht vinden tussen het beschermen van de gezondheid, het minimaliseren van de economische en sociale ontwrichting en het respecteren van de mensenrechten.



Het mandaat van de WHO is volksgezondheid. Maar we werken met veel partners in alle sectoren samen om de sociale en economische gevolgen van deze pandemie te verzachten. Dit is niet alleen een crisis op het gebied van de volksgezondheid, het is een crisis die elke sector zal raken - dus elke sector en elk individu moet bij de bestrijding worden betrokken. Ik heb vanaf het begin gezegd dat landen moeten kiezen voor een benadering van de hele overheid, van de hele samenleving, opgebouwd rond een alomvattende strategie om infecties te voorkomen, levens te redden en de gevolgen te minimaliseren.

Laat ik het samenvatten in vier belangrijke gebieden. Ten eerste, bereid je voor en wees er klaar voor. Ten tweede, opsporen, beschermen en behandelen. Ten derde, het verminderen van de overdracht. Ten vierde, innoveren en leren. Ik herinner alle landen eraan dat we u oproepen om uw noodhulpmechanismen te activeren en op te schalen;

-Communiceer met uw mensen over de risico's en hoe ze zichzelf kunnen beschermen - dit is ieders zaak;

-Zoek, isoleer, test en behandel elk geval en traceer elk contact;

-Maak uw ziekenhuizen klaar;

-Bescherm en train uw gezondheidswerkers.

-En laten we allemaal op elkaar letten, want we hebben elkaar nodig.

Er is zoveel aandacht besteed aan één woord. Laat me je wat andere woorden geven die er veel meer toe doen, en die veel actiever zijn. Preventie. Voorbereiding. Volksgezondheid. Politiek leiderschap. En vooral, mensen. We zitten hier samen in, om de juiste dingen met rust te doen en de burgers van de wereld te beschermen. Het is te doen.

Ik dank u.'

Een pandemie wordt gedefinieerd als de verspreiding van een ziekte bij de mens over landen en continenten, in de engere zin van de term de verspreiding van een besmettelijke ziekte. In tegenstelling tot een epidemie is een pandemie niet beperkt tot een specifieke locatie, maar zelfs in het geval van een pandemie kunnen er gebieden zijn die niet door de ziekte worden getroffen. Met betrekking tot influenza heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar laatste herziene richtsnoeren voor het beheer van risico's van een influenzapandemie, die voor het laatst zijn herzien in mei 2017, bepaald dat de afkondiging van een pandemie - d.w.z. de overgang van een epidemie naar een pandemie - wordt gedaan door de directeur-generaal van de WHO.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.