Bijgewerkt: 19 april 2024

CDA-Amstelveen is overspoeld met klachten over Eigen Haard

Nieuws -> Politiek

Bron: CDA-Amstelveen
25-04-2023

In april 2023 heeft het CDA-Amstelveen een meldpunt opengesteld voor klachten over woningcorporatie Eigen Haard. Dit naar aanleiding van de vele berichten over slecht onderhoud en vooral over de slechte bereikbaarheid en communicatie.

'Vanaf de opening, begin april, zijn er tientallen meldingen binnengekomen. Niet alleen uit Amstelveen, maar ook uit Amsterdam, Ouderkerk aan de Amstel, Uithoorn en Aalsmeer. En dat naast de meldingen die we al hadden. Onder de klachten zitten zeer schrijnende gevallen die soms al jaren lopen, zoals problemen met agressieve buren, ernstige vochtproblemen, slecht reparatiewerk, overdracht van verwaarloosde woningen aan nieuwe huurders, energie labels, isolatie, etc' - zegt CDA-burgerraadslid Bert Rouwenhorst.

In ernstige gebreke. In al deze gevallen blijft Eigen Haard volgens Rouwenhorst in ernstige gebreke. 'Op reparaties die uitgevoerd worden vindt geen enkele controle plaats, behalve in enkele gevallen door het aannemersbedrijf zelf. We hebben voorbeelden gezien waar een goedwillende amateur beter werk zou hebben afgeleverd. Volgens het CDA is het onbegrijpelijk dat er door Eigen Haard geen enkele controle wordt uitgeoefend op reparatiewerk.' In verband met privacy kan Rouwenhorst niet veel zeggen over individuele gevallen. 'Maar er zijn gevallen waar mensen zo desperaat zijn, dat zij ons bijna dagelijks benaderen voor hulp.'

Foto Amstelveen
(Foto CDA-Amstelveen - 2020)

Bert Rouwenhorst burgerlid van CDA-Amstelveen

Prestatieafspraken. De gemeente Amstelveen probeert, in overleg met Eigen Haard en het CDA, op korte termijn een afspraak te plannen om de situatie nader te bespreken om tot oplossingen te komen voor de huurders van Eigen Haard. De insteek voor het CDA is dat er betere ‘Prestatieafspraken’ gemaakt worden dan die nu van kracht zijn. Daarnaast wil het CDA alle klachtmeldingen die er nu liggen voorleggen aan Eigen Haard om tot oplossingen te komen voor deze huurders.

Gelet op de ernst van de klachten zal het CDA het klachtenmeldpunt op haar website in stand houden. 'Wij willen de klachten niet politiek maken, maar als CDA voelen wij het als onze plicht om voor mensen op te komen die in de verdrukking raken en dat is hier duidelijk het geval. Door kennis binnen ons team kunnen wij mensen juridisch adviseren, zij het beperkt, adviseren m.b.t. de Energielabels en ook bouw- en onderhoud technische situaties beoordelen' - aldus Rouwenhorst.

Huurcommissie. Per 1 juli 2023 zullen er weer huurverhogingen doorgevoerd gaan worden. Veel van de vooral technische klachten zijn van dusdanige aard dat deze voorgelegd kunnen worden aan de Huurcommissie om bezwaar aan te tekenen tegen deze verhoging.  Het CDA roept de mensen dan ook op om de klachten, die zij hebben, voor te leggen aan de huurcommissie en wil huurders, die moeite hebben om bezwaar aan te tekenen, hierbij ondersteunen.

Huurdersbelangen. In Amstelveen zijn diverse instanties actief om op te komen voor huurders in Amstelveen. Misschien met enige verbazing hebben zij de activiteiten van het CDA gevolgd. Rouwenhorst: 'Het CDA stelt dat zij geenszins van plan is om de activiteiten van deze instanties te ondermijnen, maar gelet op de signalen die zij ontving van vele huurders, is deze actie gestart. Dat is niet onopgemerkt gebleven. Het CDA wil dan ook niets liever dan samenwerken met deze instanties zolang het belang van de huurders voorop staat.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.