Bijgewerkt: 29 maart 2024

Burgernet is opgestart in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen / Burgernet
10-11-2011

Burgemeester Jan van Zanen van Amstelveen, startte op donderdagmiddag 10 november 2011 het Burgernet door de eerste account van Amstelveen aan te maken op de website van Burgernet. Het is een samenwerkingsverband tussen inwoners, gemeente en politie. Doel van Burgernet is het vergroten van de veiligheid in de woon- en werkomgeving. Inwoners kunnen daar heel eenvoudig een actieve bijdrage aan leveren door zich aan te melden via www.burgernet.nl.

Landelijk ontwikkeld concept

Burgernet is een landelijk ontwikkeld concept, dat burgers een rol geeft bij het snel opsporen van daders, of bijvoorbeeld als er iemand wordt vermist. Het werkt zo: op de meldkamer van de politie komt een melding van bijvoorbeeld een inbraak, overval, of een vermist kind binnen. De politie gaat er naar toe en als er een duidelijk signalement van de dader of het vermiste kind is, wordt Burgernet ingeschakeld.

Promo video van het Burgernet

Alle deelnemers van Burgernet ontvangen via hun mobiele, of vaste telefoon een ingesproken bericht met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of een voertuig. Burgers hoeven niet actief op zoek te gaan. Maar als ze iets weten, of gezien hebben vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek, geven ze dat door aan de politie via (gratis) telefoonnummer 0800-0011. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde deelnemers een bericht over de afloop van de actie.

burgernet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Burgemeester Jan van Zanen verwelkomt de aanwezigen tijdens de vergadering van het 'Platform integrale veiligheid'


Meer misdrijven oplossen

Burgernet is al in verschillende regio’s ingevoerd en wordt volgend jaar in de hele regio Amsterdam-Amstelland uitgerold. Om daar goed op voorbereid te zijn wordt in november alvast proefgedraaid in Amstelveen, stadsdeel Zuid-Oost en Ouder-Amstel. Volgens burgemeester Van Zanen hebben andere gemeenten positieve ervaringen met Burgernet.

“Het leidt daadwerkelijk tot een hoger oplossingspercentage en een vermindering van het aantal. We hopen, dat het in Amstelveen hetzelfde resultaat oplevert, want het aantal inbraken in onze gemeente is vorig jaar gestegen.

Het idee is, dat we nog beter kunnen samenwerken met burgers en met een snelle, effectieve inzet van de politie meer inbrekers kunnen opsporen. We verwachten, dat al die extra ogen en oren ook een preventieve werking hebben. Je kunt je als dief straks nergens meer verstoppen.”

Burgernet vergroot daarmee ook de betrokkenheid van burgers, want zij kunnen direct helpen om hun eigen leefomgeving veiliger te maken. Het bestaande SMS-Alert gaat op in Burgernet, dat naast SMS ook de mogelijkheid biedt spraakberichten en e-mails te versturen.

burgernet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Cor Bos, senior adviseur en interim-projectmanager bij Conclusie Advies en Management, projectleider van Burgernet geeft uitvoerig informatie over de werking van het systeem


Meedoen met Burgernet kan als je 16 jaar, of ouder bent en je via de website, of aanmeldingskaart registreert. Burgernet is niet anoniem, maar er wordt uiteraard zorgvuldig omgegaan met de persoonsgegevens en de tips die binnen komen. Wie zich via www.burgernet.nl als bewoner, of ondernemer aanmeldt, kan een actieve en waardevolle bijdrage aan de veiligheid en leefbaarheid van de eigen wijk leveren. Op de website www.burgernet.nl is uitgebreide informatie en een filmpje over Burgernet te vinden.

Het succes van Burgernet is afhankelijk van het aantal bewoners dat meedoet. Daarom worden bewoners de komende tijd via onder andere een huis-aan-huis folder en andere acties voor deelname aan Burgernet benaderd.


burgrenet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Burgemeester Van Zanen vult zijn gegevens in op de website van Burgernet en daarmee is Amstelveen ook deelnemer geworden van dit zeer uitgebreide landelijke veiligheidsproject


Functionaliteiten zijn uitgebreid

Burgernet is succesvol met een aantal functionaliteiten uitgebreid. Naast de al bestaande diensten zijn  SMS-Alert-functionaliteiten zoals ‘dagdeelnemers’ en ‘alerteren’ geïntegreerd. Daardoor kunnen burgers nog beter een bijdrage leveren aan de veiligheid en leefbaarheid van hun eigen wijk.

Dagdeelnemers

Met de functie ´dagdeelnemers´is het mogelijk om één dag(deel) deel te nemen aan Burgernet. Dit kan handig zijn voor organisatoren van evenementen, zoals Sail of Koninginnedag. Zo heeft de gemeente Maasgouw en Weert tijdens Koninginnedag 2011 de dagdeelnemersfunctie van Burgernet ingezet bij het bezoek van de koningin. Burgernet kan organisatoren helpen om bijvoorbeeld de deelnemers over een vermist kind te informeren, of over een incident en het publiek vervolgens op te roepen een bepaalde locatie te mijden.

Alerteren

‘Alerteren´ is een functionaliteit om burgers ‘alert’ te maken op bepaalde veiligheidsincidenten zoals bijvoorbeeld een melding om ramen en deuren gesloten te houden in verband met een gaslek. Met de functionaliteiten ‘alerteren’ kunnen ook niet-tijdkritische en niet direct aan opsporing gerichte Burgernet-acties worden gestart, waarbij eenzijdige meldingen naar burgers kunnen worden gestuurd.

Burgernet is en blijft hierbij alleen voor aan veiligheid gerelateerde incidenten. De uitbreidingen maken het mogelijk om tijdelijke deelnemers toe te voegen en te informeren. Alerteren maakt het mogelijk om deelnemers tijdens rampen, crises en andere veiligheidssituaties op de hoogte te houden.

Harde cijfers en ervaringen

•9 pilots in 5 politieregio's

•1 op 25 burgers doet mee (olievlekweerking)

•1 op 9 acties is succesvol

•versterking pak-kans

•betrokkenheid en veiligheid neemt toe

•samenwerking politie, gemeente + burger

•vertrouwen in gemeente en politie

Start en implementatie Amsterdam-Amstelland:

• Amstelveen

• Ouder-Amstel i

• Stadsdeel Zuid-Oost

Regio breed in 2012 (gefaseerd)

Evaluatie Burgernet

Besluit landelijke uitrol

Support rijksoverheid '

Wat levert de website?

Algemene informatie

Mogelijkheid tot aanmelden

Eigen account aanmaken

Actieberichten en nieuwsberichten



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.