Bijgewerkt: 28 maart 2024

Brief van wethouder Raat aan de raad betreffende inburgering

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
09-11-2010

De brief die wethouder Herbert Raat naar de leden van de gemeenteraad heeft gestuurd. Het betreft Intop; de aanbieder van inburgeringstrajecten in Amstelveen en omgeving. Er is een doorstart gemaakt door Ivio-integratie.

Raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Herbert Raat (VVD) wethouder inburgering


Geachte leden van de gemeenteraad,

In mijn brief van 4 oktober heb ik u geïnformeerd over het faillissement van Intop, aanbieder van inburgeringstrajecten in Amstelveen en omgeving. Ik wil u hierbij berichten over de ontwikkelingen en de oplossing die ik hierin heb gevonden.

Deze oplossing kost de gemeente geen geld. Ook voor de cursisten is het een goede oplossing: zij lopen geen of een minimale vertraging op. Tot slot wil ik ingaan op de stappen die gezet worden om in de toekomst een situatie als deze te voorkomen.

Doorstart door Ivio

Intop is per 28 september 2010 failliet verklaard door de rechtbank. De curator heeft onderzocht, of een doorstart mogelijk is en heeft per brief van 15 oktober 2010 laten weten, dat Ivio-integratie, onderdeel van de Ivio advies groep, een doorstart maakt. Op 21 oktober is met Ivio gesproken over een mogelijke overname van het contract, dat de gemeenten Amstelveen, Diemen, Aalsmeer/Uithoorn en Ouder-Amstel met Intop hebben.

Ivio-integratie was één van de inschrijvers op de aanbesteding dit voorjaar. Het bedrijf is bekend met het bestek. Ivio-integratie heeft de aanbesteding op slechts een paar punten verloren van Intop. Het bedrijf bestaat 75 jaar en is onderdeel van een Holding.

Het bedrijf is actief in veel gemeenten, waaronder Amsterdam en Utrecht. Ivio neemt de leslocatie In Amstelveen aan de Rembrandweg over. Dezelfde lesmethodes worden gebruikt, de cursisten hoeven niet over te schakelen. De docenten worden, na een screening op hun kwalificaties, overgenomen door Ivio. Alle cursisten ontvangen een brief er wordt nagegaan of de cursisten de boeken hebben die nodig zijn en welk niveau bereikt is.

Financieel

Door de wijze van financiering (1/4 van de kosten wordt betaald bij da start van een traject, de rest pas bij succesvolle afronding) bedroeg de mogelijke schade voor de gemeente maximaal € 100.000. Met de nu gemaakte afspraken is het verlies voor de gemeente nihil. Ivio neemt de trajecten over in de fase waar zij zijn. Dit betekent, dat als er al een eerste betaalmoment is voldaan, Ivio dit niet nog eens in rekening brengt pas bij afronding wordt het resterende deel (3/4) in rekening gebracht.

Conclusie

Zowel voor de cursisten als de gemeenten is dit een goede oplossing. De cursisten lopen geen of een minimale vertraging op; de gemeente heeft geen extra kosten.

Solide

Voordat ik definitief ja heb gezegd tegen deze doorstart, heb ik eerst laten checken, of dit bedrijf voldoende solide is. Ivio heeft de benodigde stukken overlegd en deze zijn beoordeeld door de afdeling financiën en door het aanbestedingsteam. Ook is bij twee grote gemeenten (Amsterdam en Utrecht) geïnformeerd naar de uitvoering van de inburgering door Ivio. Zij hebben positief gereageerd.

Maatregelen

Ik ben nagegaan hoe een situatie als deze, waarbij een bedrijf pas een halfjaar een contract heeft, en vervolgens failliet gaat, kan worden voorkomen. In het aanbestedingstraject worden eisen gesteld aan de financiële positie van het offrerende bedrijf. In een eigen verklaring moet worden aangegeven dat het bedrijf niet in staat van faillissement, vereffening, surseance van betaling of akkoord verkeert of dat er faillissement is aangevraagd.

Tevens moet worden aangegeven dat het bedrijf aan zijn betalingsverplichtingen inzake sociale verzekeringen en belastingen voldoet. In het vervolg worden meer bewijsstukken opgevraagd en geverifieerd, niet alleen bij de start van het contract, maar ook gedurende de looptijd. Er wordt standaard bij elk einde van het kalenderkwartaal een actueel bewijs van het betalingsgedrag aan de belastingdienst gevraagd.

Op deze wijze wordt eerder gesignaleerd dat er problemen zijn. Vooruitbetaling (voorschotten) van de te leveren dienstverlening wordt hierdoor zoveel mogelijk voorkomen, betaling vindt pas plaats na levering van de te verrichten dienst.

Hoogachtend,

Herbert Raat, Wethouder Inburgering



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.