Bijgewerkt: 29 maart 2024

Boek Hoop en Wanhoop in de maak over bloeiende Joodse gemeenschap in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
04-04-2022

Amstelveen is in de recente Joodse geschiedenis een van de zeldzame plekken in Nederland, waar de Joodse gemeenschap groeit en floreert. Een bijzonder verhaal, waarnaar historicus Prof. Dr. Bart Wallet momenteel onderzoek doet en waarover nog dit jaar het boek 'Hoop en Wanhoop – oral history' verschijnt.

Stichting Amstelveen Oranje heeft hiervoor het initiatief genomen en de gemeente draagt financieel bij. De schrijver heeft behoefte aan beeldmateriaal afkomstig van de lokale Joodse gemeenschap om het boek mee te illustreren en doet hiervoor een oproep aan Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Bart Wallet hoogleraar Joodse Studies op de UVA, burgemeester Tjapko Poppens, Hugo van der Kooij van Stichting Amstelveen Oranje, Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten en Erfgoed en beleidsadviseur Willemijn Paijmans in het raadhuis


Wallet, schrijver en wetenschappelijk onderzoeker en docent aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, heeft het onderzoek recent weer opgepakt na een pauze van twee jaar als gevolg van gesloten archieven. Vorige week heeft hij op het raadhuis gesproken over de stand van zaken van het onderzoek en de beoogde publicatie met Hugo van der Kooij van Stichting Amstelveen Oranje, wethouder Herbert Raat (VVD) Monumenten en Erfgoed en burgemeester Tjapko Poppens.

'Als gemeente dragen we graag bij aan het onderzoek naar de florerende Joodse gemeenschap in onze gemeente. Het onderzoek vordert en naar verwachting is het boek dit najaar klaar. Om het boek te illustreren vraagt Wallet echter de hulp van Amstelveen. Wilt u een bijdrage leveren aan het boek en heeft u beeldmateriaal dat betrekking heeft op de lokale Joodse gemeenschap? Dan horen wij dat graag' - zegt wethouder Raat.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De Joodse gemeenschap wilde de buren en andere belangstellenden hun synagoge tonen, vertelden over hun samenkomsten en Joodse gebruiken en rituelen. Op 27 januari 2013 had men daarom een Open Dag georganiseerd in De Bankras sjoel. Op de foto zingen de leden religieuze liederen tijdens de dag


Oproep. De gemeente roept iedereen die beeldmateriaal heeft dat een licht werpt op de Joodse gemeenschap in Amstelveen tussen 1930 en 1970 van harte op om dit te delen. In de gebruikelijke beeldbanken zit voldoende algemeen fotomateriaal met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog, maar nauwelijks materiaal over specifiek Joodse situaties. Wij zijn in het bijzonder op zoek naar het persoonlijke perspectief zoals familiefoto’s, maar ook foto’s van de synagogen, joodse feesten en activiteiten zijn zeer welkom. Al het aangeleverde beeldmateriaal wordt gescand, de originele stukken blijven in het bezit van de eigenaar. Amstelveners die beeldmateriaal bezitten dat gebruikt mag worden in het boek, kunnen contact opnemen via historie@amstelveen.nl

Over het onderzoek. Historicus Bart Wallet hoogleraar Joodse Studies op de UVA doet op een grondige manier wetenschappelijk onderzoek naar het Joodse verleden van Amstelveen. Het boek 'Hoop en Wanhoop – oral history' toont deze geschiedenis en de relevantie daarvan voor onze huidige veelkleurige samenleving. Het onderzoek bestaat uit drie tijdsfases: De jaren 1930, de oorlogsperiode en de wederopbouwfase (1945-1960). In de recente Joodse geschiedenis is Amstelveen een bijzonder verhaal. Tot op de dag van vandaag is Amstelveen een van de zeldzame plaatsen in Nederland waar het aantal Joden groeit en waar een divers, bloeiend Joods leven is te vinden. Dit onderzoek wil de geschiedenis daarvan traceren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.