Bijgewerkt: 20 april 2024

Bijzondere openingsceremonie op begraafplaats Zorgvlied

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
10-09-2011

Zaterdag 10 september 2011 om 11.00 uur wijdde wethouder Jan-Willem Groot (CDA) tijdens een bijzondere ceremonie het zerkenpad Hadramouth ('de dood is gekomen') op Zorgvlied in. Met het 219 meter lange pad geeft Zorgvlied oude grafzerken een nieuwe bestemming en behoudt de begraafplaats de zerken als onderdeel van haar funeraire erfgoed.

Om ruimte te behouden voor nieuwe graven worden regelmatig oude graven geruimd. Als de graftermijn verloopt, heeft de eigenaar de keuze, de zerk mee te nemen, of op Zorgvlied achter te laten. Als de eigenaar niet meer te achterhalen is, valt het graf wettelijk terug aan Zorgvlied. Het oude graf wordt geruimd.

Zorgvlied Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

Het Moedermonument op de begraafplaats Zorgvlied




Veel begraafplaatsen vergruizen overgebleven grafstenen en gebruiken het als ondergrond voor wegen. Zorgvlied probeert zoveel mogelijk overgebleven grafzerken op een andere manier te hergebruiken. Deels door deze zerken als zij gezichtbepalend zijn voor een grafwijk of een monumentale waarde hebben te laten staan.

Het zerkenpad biedt Zorgvlied de gelegenheid, om veel meer zerken te behouden en te hergebruiken. Het bestaat uit (zeer) ouder grafstenen die met de tekst naar boven zijn geplaatst, zodat als men op het pad loopt kan zien aan wie deze zerken hebben toebehoord, deze wijze van hergebruik is uniek in Nederland.

Overigens is het niet toevallig dat de ingebruikname van het pad plaats vindt op 10 september, het is de start van Open Monumentendag met als thema“Hergebruik”.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.