Bijgewerkt: 28 maart 2024

Bijna 40 procent van de volwassen Nederlanders is eenzaam

Nieuws -> Informatief

Bron: RIVM/CBS
30-09-2013

30 procent van de Nederlanders ouder dan 18 jaar zegt zich enigszins eenzaam te voelen. Ruim 8 procent geeft aan (zeer) ernstig eenzaam te zijn. Dat blijkt in de Week tegen de Eenzaamheid uit een RIVM-analyse van gegevens over eenzaamheid. De GGD’en hebben deze gegevens in 2012 verzameld onder ruim 370.000 mensen.

De mate, waarin mensen zich eenzaam voelen, is redelijk stabiel tot een leeftijd van 70. Daarna volgt een toename. Van de mensen die 90 jaar, of ouder zijn, zegt bijna 65 procent zich eenzaam te voelen, waarvan 17 procent zeer eenzaam.

buurtkamer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De eenzaamheid komt ook voor in Amstelveen, vooral bij ouderen. Hier op de foto gaan de dames Rummikub spelen in de Buurtkamer van het Keizer Karelpark. De Buurtkamer is een goede oplossing voor vele alleenstaanden in Amstelveen, om met stadsgenoten even een spelletje te doen en natuurlijk bij te praten


Eenzaamheid wordt gedefinieerd als het ervaren van een onplezierig, of ontoelaatbaar gemis aan bepaalde sociale relaties. Er kan sprake zijn van emotionele eenzaamheid, of sociale eenzaamheid. Emotioneel eenzamen kunnen weliswaar veel mensen om zich heen hebben, maar er ontbreekt een hechte, emotionele band met deze mensen in hun omgeving. Bij sociale eenzaamheid hebben mensen minder contact met anderen dan ze wensen.

Eenzaamheid houdt verband met verschillende kenmerken. Zo constateren de onderzoekers, dat 62 procent van de mensen met een beperking zich eenzaam voelt, terwijl 35 procent van degenen zonder beperkingen dat aangeeft.

Verder geven mensen die zich gezond voelen minder vaak (32 procent) aan eenzaam te zijn dan zij die zich niet gezond voelen (60 procent). Burgerlijke staat hangt ook samen met het gevoel van eenzaamheid. Van de mensen die gescheiden, of weduwe/weduwnaar zijn, voelt 58 procent zich eenzaam, tegenover 33 procent van de gehuwden, of samenwonenden en 45 procent van de alleenstaanden.

Daarnaast is er een samenhang te zien tussen economische kenmerken en de ervaren mate van eenzaamheid. Van de mensen die geen moeite hebben om rond te komen, voelt één op de drie (34 procent) zich eenzaam; van degenen die wel moeite hebben om rond te komen geeft 55 procent aan zich eenzaam te voelen. Mensen met betaald werk voelen zich minder eenzaam dan mensen zonder betaald werk (33 versus 48 procent).

Het onderzoek wijst verder uit, dat autochtone Nederlanders zich minder vaak eenzaam voelen (35 procent) dan niet-Westerse allochtonen. Van deze groep voelt 60 procent zich eenzaam. De GGD’en hebben de gegevens voor de gemeenten verzameld ten behoeve van het lokale gezondheidsbeleid.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.