Bijgewerkt: 28 maart 2024

Bezwaar minster VROM tegen golfbaan in Bovenkerkerpolder

Nieuws -> Informatief

Bron: Beschermers Amstelland
21-04-2009

In antwoord op vragen uit de Tweede Kamer, heeft de minister van VROM, mede namens haar collega van LNV, aangegeven dat zij bezwaar zal maken tegen het verlenen van de door de gemeente Amstelveen verleende vergunningen voor de aanleg van een golfbaan in de Bovenkerkerpolder.

In haar uitgebreide antwoord aan de Tweede Kamer geeft de minister aan dat “ het vanuit het oogpunt van zorgvuldig bestuur geen goede zaak is om het omstreden plan voor de golfbaan te baseren op een bestemmingsplan uit 1961”. Voorts stelt de minister vast dat “het plan in strijd is met het provinciaal- en rijksbeleid”.

In februari van dit jaar heeft Beschermers Amstelland ook de aandacht van beide ministers voor deze kwestie gevraagd. In haar brief aan de ministers stelt Beschermers Amstelland, dat zij zich realiseren dat het Rijk de filosofie hanteert ‘decentraal wat kan, centraal wat moet’, maar dat hier sprake is van een situatie ‘dat het decentraal kennelijk niet kan en dus maar centraal moet’.

Ondanks krachtige signalen uit de samenleving meent het gemeentebestuur van Amstelveen namelijk, dat ze de grenzen van de wet moet opzoeken om de golfbaanplannen door te zetten. Zich daarbij baserend op een bestemmingsplan van bijna een halve eeuw oud. Een bestemmingsplan dat door nalatigheid van de gemeente niet werd aangepast. Bovendien bruuskeert de gemeente Amstelveen door haar opstelling de Provinciale Staten van Noord-Holland die in december 2007 nog eens uitdrukkelijk vaststelde dat aanleg van een golfbaan in de Bovenkerkerpolder niet zou worden toegestaan.

Tilburg Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Kees van Tilburg voorzitter van de Stichting Beschermers Amstelland


Kees van Tilburg, voorzitter van Beschermers Amstelland, is blij met de brief van de ministers. Hij beschouwt de brief als een welkome steun in de rug bij de juridische procedures, die haast onvermijdelijk zullen volgen. “Doodzonde van de tijd en het geld” aldus Van Tilburg. “We kunnen onze tijd als vrijwilligersorganisatie wel beter besteden. Maar we gaan procedures ook niet uit de weg als het behoud van de rust en de ruimte in Amstelland deze route noodzakelijk maakt. En wie weet worden wij nog aangenaam verrast door de gemeente Amstelveen als zij, na de door VROM gevraagde heroverweging, alsnog de vergunningen intrekt. Maar gegeven de opstelling van de gemeente Amstelveen tot nu toe hebben we daarop niet veel hoop.”

Stichting Beschermers Amstelland heeft als doel het behoud van Amstelland als een open en toegankelijk, vitaal agrarisch natuurgebied, waarin met respect voor landschap, natuur en cultuur kan worden geboerd en gerecreëerd.

Beschermers Amstelland realiseert deze doelstelling door:



  1. Bekendheid te geven aan de waarde van het gebied.

  2. De overheid kritisch te volgen op het gebied van de ruimtelijke ordening.

  3. Het op creatieve wijze samenbrengen van boeren, burgers, overheid en bedrijfsleven om ervoor te zorgen dat ieder zijn steentje bijdraagt aan het behoud van het landschap.


De inspanningen en de aanpak van Beschermers Amstelland worden als bijzonder en innovatief ervaren. Dit blijkt uit het feit dat het ministerie van LNV in 2008 Amstelland als voorbeeldgebied selecteerde om aan te tonen dat investeren in het landschap loont.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.