Bijgewerkt: 29 maart 2024

Auteur Joris Luyendijk bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
27-06-2022

Op donderdagavond 30 juni 2022 is het dan eindelijk zo ver.. journalist, schrijver en antropoloog Joris Luyendijk (1971) komt bij ons langs in de winkel! Luyendijk, auteur van boeken als 'Het zijn net mensen' en 'Dit kan niet waar zijn' komt met ons praten over zijn laatste boek, De zeven vinkjes. Volgens Luyendijk liggen de 'zeven vinkjes' - de witte, hoogopgeleide, ABN-sprekende, heteromannen die wonen in de Randstad en wiens ouders ook hoogopgeleid zijn - mijlenver voor op de rest van de maatschappij.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2022)

Joris Cornelis Luyendijk (1971) is een journalist, schrijver en antropoloog, gespecialiseerd in de Arabische en islamitische wereld. Luyendijk werd bekend als verslaggever vanuit diverse standplaatsen in het Midden-Oosten


Ze kunnen niet gediscrimineerd worden en hoeven zich nooit ergens aan te passen, omdat iedereen zich altijd aanpast aan hen. Joris Luyendijk behoort tot deze groep ondiscrimineerbare en sociaal onkwetsbare Nederlanders: een witte autochtone heteroman uit een ‘goed nest’ met aan de muur diploma’s van het Gemeentelijk Gymnasium te Hilversum en de Universiteit van Amsterdam.

De zeven vinkjes volgens Joris Luyendijk:

✔ Minstens één hoogopgeleide en/of welgestelde ouder

✔  Minstens één in Nederland geboren ouder

✔  Man

✔  Hetero

✔  Wit

✔  Gymnasium of vwo

✔  Universiteit

In De zeven vinkjes probeert Luyendijk te begrijpen wat zijn uitgangspositie heeft gedaan met zijn zelf-, mens- en maatschappijbeeld. En wat doet het met een land, wanneer mannen zoals hij er de dienst uitmaken? Want op ontzettend veel plekken helemaal bovenin de politiek, de serieuze media, het openbaar bestuur en het bedrijfsleven wordt de baas gespeeld door een man zoals Joris Luyendijk.

Donderdag 30 juni gaat onze oud-collega en (vooral) journalist, schrijver, redacteur en programmamaker Mojdeh Feili in gesprek met Joris Luyendijk over deze zeven vinkjes. Want het hébben van deze vinkjes is uiteraard niet erg; maar hoe zorg je ervoor dat je een goede bondgenoot bent voor jouw medemens die deze vinkjes niet bezit?

De avond wordt verder bekleed door voordachten van onder andere Marjolein van Ziel. Aan het eind van het programma zal er een kleine versnapering zijn voor een ieder, om de evenementen van de maand juni feestelijk af te sluiten.


Een sfeerimpressie van onze andere donderdagavonden in juni is te vinden op ons Instagramaccount en onze Facebookpagina. De inloop van de avond is vanaf 19:15 uur; het evenement begint om 19:30 uur bij Libris Venstra, Stadsplein 102-A, 1181 ZM Amstelveen. Bij de kassa van de boekhandel is het mogelijk om kaartjes te kopen, ook nog op de avond zelf. Het entreegeld bedraagt € 5. Aanmelden is niet verplicht, wel fijn, en kan via info@venstra.nl .

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.