Bijgewerkt: 17 oktober 2018

Ateliers voor kunstenaars worden duurder in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
30-11-2011

Het College van B en W van Amstelveen willen, dat startende kunstenaars met een laag inkomen meer huur gaan betalen voor gesubsidieerde ateliers: 310 euro in plaats van 200 euro per maand. Ook worden hurende kunstenaars verplicht jaarlijks deel te nemen aan een publieksactiviteit, of deze te organiseren.

Dit stellen Burgemeester en Wethouders voor in hun concept Atelierbeleid. Momenteel telt Amstelveen 21 gesubsidieerde ateliers. B en W willen, dat terugbrengen naar tussen de 13 en 18, conform de landelijke richtlijn, dat er voor een vijfde van de geregistreerde kunstenaars een atelier beschikbaar moet zijn. In Amstelveen zijn 65 geregistreerde kunstenaars, wat neerkomt op minimaal 13 ateliers.

poelmanlaan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2005)

Tentoonstelling van Amstelveense kunstenaars aan de Van Weerden Poelmanlaan in 2005


B en W willen 10 ateliers aan de Van Weerden Poelmanlaan handhaven en maximaal acht aan de Amsterdamseweg. Het nieuwe beleid moet jaarlijks 35.000 euro besparen. Kunstenaars die de verhoogde huur niet kunnen opbrengen, kunnen eventueel een atelier delen.

Art Factory

B en W willen verder, dat er een creatieve broedplaats ('Art Factory') komt, een verzamelgebouw van kunstenaars en creatieve ondernemers, die elkaar moeten inspireren tot innovatie. De gemeente zoekt naar een geschikte plek, maar wil de broedplaats niet zelf exploiteren.

De van kunstenaars verwachte tegenprestatie kan zijn deelname aan de atelierroute , of het houden van tentoonstellingen. D66 wil, dat kunstenaars de tentoonstellingsruimte aan de Van Weerden Poelmanlaan beter benutten . „We willen de kunstenaars vragen een initiatiefgroep te vormen die zorgt voor een effectief en regelmatig gebruik van de expositieruimte in dit gebouw," zegt D66-fractieleider Rien Alink. „Kunstenaars kunnen dan afwisselend hun werk laten zien." Het ateliergebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan is in 2005 aangepast om er beter tentoonstellingen te kunnen houden, maar die zijn er volgens D66 te weinig.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.