Bijgewerkt: 28 maart 2024

Apostrof gebruik van het bijwoord 'eens'

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
11-02-2013

Jongens, luister 's / 'ns / es / is

Er zijn verschillende mogelijkheden om het bijwoord eens verkort weer te geven. In 'ns en 's geeft de apostrof aan dat het om een verkorting gaat. Daarnaast is de 'inkorting' es (zonder apostrof) mogelijk. Ook is komt vrij vaak voor ('Jongens, luister is!'), maar dat is niet juist.

In Luister 'ns/'s/es/eens! en Dat is nog 'ns/'s/es/eens een goede cd! is de letterlijke betekenis van eens ('één keer') nauwelijks aanwezig. In bijvoorbeeld -Ik ben gisteren uitgegleden op ons tuinpad en daarnet nóg eens- is dat wel het geval. Eens kan hier daarom niet zo goed worden verkort. In bijvoorbeeld -Dat was eens maar nooit meer- is alleen de volle vorm eens mogelijk.

apostrof Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2011)

Een apostrof


In een zin als 's -Even kijken wat er in het recept staat- kan het best 's worden gebruikt. -'ns Even kijken wat er in het recept staat- en -Es even kijken wat er in het recept staat- zien er wat vreemd uit. Als een zin begint met een apostrof en een losse letter, 'verspringt' de hoofdletter naar het eerstvolgende 'echte' woord. Daarom is het ook bijvoorbeeld -'s Morgens eet ik pap- en -'k Zou niet weten welke dag het vandaag is.

Apostrof?

De apostrof of het weglatingsteken is een leesteken in de vorm van een kommaatje bovenaan de regel ('). De apostrof is niet hetzelfde als het aanhalingsteken. De apostrof is soms een diakritische teken, in talen zoals het Latijnse alfabet, of in bepaalde andere alfabetten wordt gebruikt.

Diakritische teken?

Een diakritische (spraak: / daɪ.əkrɪtɨk /) - ook accentteken, diakritische punt, diakritische teken van oude Griekse διά (dia, door) en κρίνω (krinein, af te scheiden) - wordt een glyph toegevoegd aan een brief, of basische glyph. De term is afgeleid van het Griekse διακριτικός (diakritikós, "onderscheiden").

Glyph?

Een glyph (spraak: / ɡlɪf /) is een element van het schrijven, een individueel merk op een schriftelijke medium, dat bijdraagt aan de betekenis van wat er geschreven staat. Bijvoorbeeld, in de meeste talen geschreven in een verscheidenheid van het Latijnse alfabet de stip op een kleine letter "i" is niet een glyph, want het betekent niet, dat u onderscheid maakt en een i, waarin het puntje is per ongeluk weggelaten, moet nog steeds waarschijnlijk gelezen worden als een "i".



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.