Bijgewerkt: 19 april 2024

Amstelveen heeft in 2015 11 nieuwe internationale bedrijven binnengehaald

Nieuws -> Regio

Bron: Gemeente Amstelveen
22-01-2016

Wederom record nieuwe buitenlandse bedrijven in regio Amsterdam. Meer dan 6000 nieuwe banen door nieuwe vestigingen en uitbreidingen in de regio. Amstelveen heeft in 2015 11 nieuwe internationale bedrijven mogen verwelkomen binnen haar grenzen. Het betreft twee Duitse en negen Aziatische bedrijven.

In de metropoolregio Amsterdam, waar Amstelveen onderdeel van uit maakt, vestigde zich een recordaantal van 140 nieuwe buitenlandse bedrijven zich. Deze bedrijven zorgen gezamenlijk voor 2953 arbeidsplaatsen na drie jaar. Naast de nieuwe vestigingen vanuit het buitenland, breidden ook 35 reeds gevestigde buitenlandse bedrijven uit. In 2015 leverde die groei 3068 extra arbeidsplaatsen op.

Maaike Veeningen (D66) wethouder Economische Zaken,: 'Dit is goed nieuws. Het betekent een versterking van ons internationale karakter. Daarnaast levert het extra banen op, waar Amstelveen zeker ook van profiteert.'

ICT & Tech belangrijkste sector. Een aanzienlijk deel van de nieuwe buitenlandse bedrijven die zich vestigden (36) is actief in de sector ICT & Tech. Een andere belangrijke sector voor de regio Amsterdam is de financieel-zakelijke dienstverlening. 23 nieuwe buitenlandse vestigingen zijn geland, gezamenlijk verantwoordelijk voor 420 arbeidsplaatsen na drie jaar. Vanuit de creatieve industrie vestigden 15 nieuwe bedrijven zich in 2015. Die nieuwe vestigingen zorgen voor 367 arbeidsplaatsen na drie jaar.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Maaike Veeningen (D66) wethouder Economische Zaken


Meeste bedrijven uit VS

De grootste groep nieuw gevestigde bedrijven (47) komt vanuit de Verenigde Staten. Onder de bedrijven die zich vorig jaar vestigden, zijn bijvoorbeeld Shutterstock en WeWork. Vanuit het Verenigd Koninkrijk vestigden zich 15 nieuwe bedrijven. Het aantal bedrijven uit Aziatische landen is ten opzichte van 2014 iets gegroeid: er vestigden zich 36 nieuwe bedrijven in 2015 ten opzichte van 30 bedrijven in 2014. De meeste bedrijven zijn afkomstig uit China en Japan, zoals de China Construction Bank en Mitsubishi Corporation Life Sciences Europe.

Hoofdkantoren en marketing & sales. De gunstige ligging en goede fysieke en digitale bereikbaarheid maken de regio Amsterdam een aantrekkelijke locatie voor Europese hoofdkantoren. Ook dit is terug te zien in de cijfers: in 2015 trok de regio 42 nieuwe buitenlandse hoofdkantoren, zoals het Europese hoofdkantoor van het Amerikaanse Advise Technologies. Daarnaast blijven marketing- en saleskantoren onverminderd sterk vertegenwoordigd in de regio. 77 buitenlandse bedrijven vestigden vorig jaar een marketing- en saleskantoor. In totaal leveren deze kantoren 2569 nieuwe banen op na drie jaar.

Internationaal talent. Dat Amsterdam in trek is bij internationaal talent zagen we ook afgelopen jaar weer aan de groeicijfers van het Expatcenter Amsterdam Area. In 2015 hebben zij ruim 10.000 internationals geholpen bij het vestigen in de regio. Dit betreft een groei van 26% ten opzichte van het jaar daarvoor. De klanttevredenheid blijft onverminderd hoog en scoorde in het laatst gedane onderzoek een 8,6. De samenwerking met gemeenten in de regio is in 2015 uitgebreid met de gemeente Haarlem. Ook in 2016 zal het Expatcenter de samenwerking blijven opzoeken met omringende gemeenten, de rijksoverheid en private partners. Sinds 2015 kunnen bij het Expatcenter zowel het startup-visum als het zoekjaar-visum voor recent afgestudeerden afgegeven worden. Het komende jaar zal de focus van het Expatcenter liggen op het beter bereiken van deze ‘nieuwe’ doelgroepen en hen inpassen in de bestaande dienstverlening.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2016)

Waarvandaan kwamen de buitenlandse bedrijven naar de regio Amsterdam in 2015?


Aantrekkelijk startupklimaat. De activiteiten van StartupAmsterdam en StartupDelta dragen direct bij aan de groei van banen. Zo vestigden zich meerdere start-ups en scale-ups in de regio Amsterdam in 2015, waaronder Flexport, StartMonday en Leaddesk. Technologiebedrijven zoals Booking.com, Uber, Palo Alto Networks en Salesforce hebben hun activiteiten in Amsterdam in 2015 uitgebreid met honderden nieuwe medewerkers.

Over amsterdam inbusiness

amsterdam inbusiness is de acquisitieorganisatie van de regio Amsterdam. Binnen amsterdam inbusiness werken de gemeenten Amstelveen, Almere, Haarlemmermeer en Amsterdam gezamenlijk aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale bedrijven. Samen met de Netherlands Foreign Investment Agency, andere regionale ontwikkelingsmaatschappijen en grote steden in Nederland maakt amsterdam inbusiness onderdeel uit van het Invest in Holland netwerk. Dit netwerk haalde het afgelopen jaar meer dan 300 buitenlandse investeringsprojecten binnen, die gezamenlijk goed zijn voor bijna 9300 banen. Hiermee is een investeringsbedrag gemoeid van 1,87 miljard euro.

Internationaal onderwijs. De grenzen van het succes dienen zich ook aan. Door de grote groei van buitenlandse bedrijven en internationaal talent zijn er wachtlijsten op internationale scholen. De behoefte aan uitbreiding en nieuwbouw is groot, omdat het door expats gezien wordt als belangrijk onderdeel van het vestigingsklimaat. De Metropoolregio zoekt samen met het Rijk naar oplossingen om aan deze belangrijke behoefte tegemoet te komen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.