Bijgewerkt: 17 oktober 2018

Amstelveen haalt maximum uit GFT afval

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
28-11-2011

Amstelveen laat groente-, fruit- en tuinafval (GFT) nog duurzamer verwerken. Naast compost vormt GFT ook de basis van 'groengas', een klimaatneutrale brandstof. Amstelveen werkt intensief samen met afvalverwerkingsbedrijf De Meerlanden om te komen tot deze nog duurzamere GFT verwerking.

gft Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een GFT container


Wethouder Jan-Willem Groot (CDA) van milieu: 'vergisting levert biogas op. Verdere verwerking levert groengas op waar auto's op kunnen rijden. Klimaatneutraal wel te verstaan!' Wethouder John Levie (BBA) van afvalbeheer vult aan: 'Mooi voorbeeld, dat duurzaamheid ook geld oplevert. Verkoop van groengas aan tankstations zorgt voor daling van verwerkingskosten van GFT. Uiteindelijk komt dat de Amstelvener ten goede in de afvalstoffenheffing.'

Aanbesteding GFT verwerking

De gemeente Amstelveen heeft recent de verwerking van het GFT afval aanbesteed. Bij de toekenning van de aanbesteding stonden duurzaamheidscriteria voorop. Daarbij hoort compostering en vergisting, maar ook de transportafstand. De verwerking van het GFT is vanaf 2012 voor drie jaar (wederom) gegund aan verwerkingsbedrijf De Meerlanden in Rijsenhout.

gft Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Tuinafval in een GFT container


Etensresten geven energie

Iedereen die GFT-afval scheidt helpt mee aan de opwekking van duurzame energie en de vermindering van de uitstoot van fijn stof en de CO2 in de regio. Vooral in etensresten zit veel energie. Door ook etensresten bij het GFT-afval te deponeren kan er nog meer groengas geproduceerd worden.

Enorme milieuwinst

Amstelveen is blij, dat meer en meer producten uit GFT voortkomen. Naast groengas komt er ook compost, warmte, water en CO2 uit GFT. CO2 uit GFT vormt een groeibevorderaar bij kwekerijen in de buurt. Het vormt dus een substantiële milieuwinst voor Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.