Bijgewerkt: 18 april 2024

Allerzielen 2021 op begraafplaats Zorgvlied

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
20-10-2021

Op zondag 7 november 2021 om 15.00 uur vindt de Allerzielen herdenkingsbijeenkomst plaats in de aula van begraafplaats en Crematorion Zorgvlied. Wij herdenken - met lichtsymboliek- uw overleden dierbare(n).

Ritueelbegeleider en voorganger Susan van Agten zal deze bijeenkomst leiden en leest de namen van overledenen voor. Zij wordt ondersteund door het vocaal ensemble Casuquo, dat het Requiem van Mozart ten gehore brengt. Na afloop wordt u een kop koffie of thee aangeboden en kunt u de herdenkplek van dierbaren op Zorgvlied bezoeken.

Aanmelden kan via zorgvlied@amstelveen.nl . Graag in de e-mail vermelden met hoeveel personen u de viering zal bijwonen. De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk en inlopen kan vanaf 14.45 uur. Meer informatie over het online bijwonen van de bijeenkomst vindt u op www.zorgvlied.amstelveen.nl

Herdenkingsweken: Voor wie steekt u een kaarsje aan?
Op maandag 25 oktober 2021 starten de herdenkingsweken op Zorgvlied. In deze periode rond Allerzielen kunnen belangstellenden op een speciale plek naast de witte kantoorvilla een kaarsje branden en een kaartje schrijven met een herinnering of groet voor hun overleden dierbare(n). De herdenkingsweken eindigen op maandag 8 november 2021.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2021)

Schilderij van William-Adolphe Bouguereau (1825-1905) - 'De dag van de doden' (1859). Hij was een Franse academische schilder. In zijn realistische genrestukken gebruikte hij mythologische thema's, waarbij hij moderne interpretaties maakte van klassieke onderwerpen


Allerzielen, ook bekend als de Herdenking van alle Gelovigen en de Dag van de Doden, is een dag van gebed en gedachtenis voor de zielen van hen die gestorven zijn, die door Latijns-katholieken en andere christelijke denominaties jaarlijks op 2 november wordt gevierd. Allerzielen wordt vaak gevierd in het westerse christendom; de Zielenzaterdag is een verwante traditie die vaker wordt waargenomen in het oosterse christendom. Beoefenaars van de traditie van Allerzielen gedenken overleden dierbaren vaak op verschillende manieren op deze dag. Het geloof en de gebruiken die met Allerzielen samenhangen, variëren sterk tussen de christelijke denominaties.

In de katholieke kerk verwijst 'de gelovigen' specifiek naar gedoopte katholieken; 'alle zielen' herdenkt de boetvaardige kerk van zielen in het vagevuur, terwijl 'alle heiligen' de triomferende kerk van heiligen in de hemel herdenkt. In de liturgische boeken van de westerse katholieke kerk (de Latijnse kerk) heet het de Herdenking van alle gelovigen die zijn heengegaan (Latijn: Commemoratio omnium fidelium defunctorum), en wordt het jaarlijks gevierd op 2 november.

In de gewone vorm van de Romeinse ritus, evenals in de door Benedictus XVI ingestelde Persoonlijke Ordinariaten voor voormalige Anglicanen, blijft zij op 2 november als deze datum op een zondag valt; in de vorm van de Romeinse ritus 1962-1969, waarvan het gebruik nog steeds is toegestaan, is zij verplaatst naar maandag 3 november.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.