Bijgewerkt: 29 maart 2024

Aantal overvallen met 24 procent afgenomen in Nederland

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
21-05-2012

In de eerste vier maanden van 2012 is het aantal overvallen met 24% afgenomen ten opzichte van dezelfde maanden in 2009, toen de Aanpak Overvallen is gestart. In totaal zijn er in de eerste vier maanden van dit jaar 825 overvallen gepleegd. Het gaat hierbij om overvallen op bedrijven (winkels) en woningovervallen. Het terugdringen van het aantal overvallen is een topprioriteit van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Dalende trend

Het aantal gepleegde overvallen is fors aan het dalen: in 2011 werden er in totaal nog 2.272 overvallen gepleegd, tegen 2.572 overvallen in 2010 en 2.898 overvallen in 2009. Doelstelling van minister Opstelten is het aantal overvallen terug te brengen tot onder de1.900 in2014.

De daling in de eerste vier maanden van 2012 was het sterkst bij tabakzaken, juweliers en bij benzinestations. Tegelijk was er sprake van een toename van het aantal overvallen bij supermarkten en bij de horeca. Minister Opstelten onderzoekt samen met deze branches welke aanvullende maatregelen tegen overvallen te nemen zijn.

overval Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2012)

De omslag van het e-magazine 'Aanval op Overval'


Effectieve maatregelen

Politie, justitie, bedrijfsleven, gemeenten en brancheorganisaties werken nauw samen via de landelijke Taskforce Overvallen om het aantal overvallen een halt toe te roepen. De Taskforce Overvallen – onder voorzitterschap van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam – voert een ambitieus actieprogramma uit, met meer dan 100 maatregelen.

Het aantal overvallen moet worden teruggedrongen door de inzet van speciale overvalteams en helikopters en via een dadergerichte aanpak. Ook worden ondernemers ondersteund met het nemen van concrete maatregelen om de kans op overvallen te verkleinen. Zij verkrijgen hiervoor voortdurend voorlichting. Tevens wordt de hulp van burgers ingeroepen door bijvoorbeeld publiekscampagnes om elektronisch betalen te stimuleren.

Aanval op Overval

Alle feiten en cijfers over de daling van het aantal overvallen zijn na te lezen in het e-magazine externe link: Aanval op Overval, waarin uitleg wordt gegeven over de diverse maatregelen waarmee overvalcriminaliteit in Nederland wordt aangepakt.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.