Bijgewerkt: 28 maart 2024

AVMO Structuurnota: kleinschalig en dicht bij de organisatie

Nieuws -> Informatief

Bron: AVMO/AOb
08-04-2009

Al een aantal maanden werkt het AVMO bestuur aan een concept Nota Organisatiestructuur Openbaar Onderwijs. Het uitgangspunt van de nota is, dat aansturing en facilitering kleinschalig en dicht bij de organisatie kan plaats hebben.

In een eerdere versie van de nota die in een RAV/AVMO (kader) vergadering werd besproken was het uitgangspunt nog, dat de rol van gemeenten en provincies als "aanstuurders" voor openbaar onderwijs weer moet worden geactiveerd. Voortschrijdend inzicht bij het AVMO bestuur heeft ertoe geleid, dat die denklijn radicaal wordt verlaten. In de conceptnota wordt dat als volgt gemotiveerd:

AOb/AVMO heeft de laatste jaren het standpunt gehuldigd, dat een hernieuwde rol voor gemeenten en provincies een oplossing kan bieden voor de gerezen problemen, om op die manier de gedachte van openbaar onderwijs als "van overheidswege" gegeven onderwijs weer inhoud te geven. Het ziet ernaar uit, dat dat een gepasseerd station is:

De provincies hebben hun onderwijstaak zelf gemarginaliseerd door een volgende rol te spelen bij de invulling van "regionale arrangementen" van besturen - en bestuursorganisaties en bijna te volstaan met administratieve verwerking van één en ander in een jaarlijks Plan van Scholen conform artikel 75 WVO.

De gemeenten zijn bezig in hoog tempo hun openbaar onderwijs over de schutting te kieperen, een proces dat zijn voltooiing nadert. Daarbij wordt dit proces zelfs versneld, doordat in pure bezuinigingsdrift gemeentelijke afdelingen onderwijs al zijn verdwenen nog voordat Integraal Bestuur of Bestuurscommissie zijn overgedragen resp. ontbonden.

Er zijn zelf gemeenten, die het bestaan te verklaren, dat verzelfstandiging en professionalisering in openbare stichtingen de voorkeur verdient, omdat men dat zelf niet meer adequaat kan. Dat men daarmee impliciet aangeeft een Grondwettelijke Taak te hebben verwaarloosd wordt door de gemeenteraden kennelijk nog maar amper geregistreerd of om politieke redenen onder de mat geschoven.

Dit moet dus tot de conclusie leiden, dat op provinciaal - en op gemeentelijk niveau -uitzonderingen daargelaten - niet meer de wil bestaat funderend openbaar onderwijs te besturen. Er desondanks voor blijven pleiten, dat de provinciale -en gemeentelijke overheden daarin weereen rol moeten spelen leidt tot hetzelfde als het trekken aan een dood paard.

Die constatering biedt de mogelijkheid om te kijken of niet toch de Rijksoverheid voor het openbaar onderwijs weereen belangrijke rolkann spelen in combinatie met een bestuur dicht bij de werkvloer en met een cruciale rol voor de "professionals" die onderwijskwaliteit moeten genereren. AOb/AVMO meent, dat dat kan:

„De Rijksoverheid is namelijk helemaal niet weg en hoeft dus niet terug te komen van weggeweest."- einde citaat uit de concept structuurnota. Tijdens het AVMO Congres 2006 heeft Prof. Mr. Dr. D. Mentink, inmiddels emeritus hoogleraar onderwijsrecht, een lans gebroken voor de "openbare vereniging"( zie AVMO nieuwsbrief 10 : http://www.aob.nl/doc/Avmonieuwsbrief30nov06.pdf ). Voortbordurend op deze gedachte heeft het AVMO bestuur een invulling gezocht in een alternatieve inrichting van openbaar onderwijsbestuur t.o.v. opgetuigde Raden van Toezicht en Colleges van Bestuur in Openbare Stichtingen. Een op basis van ingediende amendementen wordt in de kader vergadering van AVMO op 15 maart 2009 de gewijzigde versie van de nota besproken, definitief vastgesteld en vervolgens wordt de nota zo spoedig mogelijk voor publicatie vrijgegeven. De nota wordt de naar relevante organisaties, inclusief politieke partijen, MinOCW, Tweede Kamer en media gestuurd.

Het is van belang, dat AOb leden - leden van AOb/AVMO - zich hierover uitspreken. Daarom organiseert het AVMO bestuur de komende maanden een groot aantal regionale bijeenkomsten in de AOb rayons om het onderwijspersoneel aan openbare scholen, AOb - en AVMO leden te informeren en te mobiliseren In volgende AVMO nieuwsbrieven ontvangt u hierover informatie.

Mededeling

De RAV/AVMO vergadering van woensdag 15 april 2009 vindt die dag niet plaats in het AOb pand in Utrecht, maar in Vergadercentrum Vredenburg in diezelfde plaats. Voornaamste agendapunt is bespreking van de hiervoor genoemde structuurnota. Tevens wordt afscheid genomen van Adri Rooijakkers, die zijn functie als secretaris van AVMO neerlegt.

De uitnodiging, de agenda en overige relevante stukken worden in week 15 naar de RAV's - Regionale Afdelingsvertegenwoordigers gezonden.

AVMO: http://vereniging.aob.nl ver_vervolg_detail.aspx?z=l 13&a=6146

AVMO?: Algemene Vereniging voor Medewerkers in het Onderwijs



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.