Bijgewerkt: 28 maart 2024

63ste Dag van de Mensenrechten op 10 december

Nieuws -> Informatief

Bron: Amnestygroep-Amstelveen
20-11-2011

Amnestygroep-Amstelveen brengt licht in de donkere decembermaand

Op zaterdag 10 december 2011 bestaat de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens 63 jaar. Om deze bijzondere dag te vieren, verkoopt Amnestygroep Amstelveen van 11-16 uur op 10 december in de Bibliotheek Amstelland in het Stadshart bijzondere Amnesty kaarsen.

Mensen die een kaars kopen steunen het werk van Amnesty en onderschrijven zo de boodschap voor een eerlijke en rechtvaardige wereld. Dit jaar staan de kaarsen in het teken van de uitzonderlijke gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Noord-Afika. Voorbijgangers kunnen naast hun aankoop ook een petitie tekenen voor de opheffing van de noodtoestand in Egypte.Ook zijn er Amnesty- kaarten te koop.

amnesty  Amstelveen
(Foto Amnesty - 2011)

De Amnesty kaarsen die onder andere te koop zijn op webshop.amnesty.nl


Midden-Oosten en Noord-Afrika

De Arabische Lente spreekt voor veel mensen tot de verbeelding. Maar er is nog veel werk te doen, Amnesty International strijdt al vijftig jaar voor een eerlijke en rechtvaardige wereld. Door een kaars aan te schaffen ondersteunt de koper het werk van Amnesty International. Voor de laatste ontwikkelingen en het werk van Amnesty kijkt u op www.amnesty.nl

Goed Nieuws

Vorig jaar vroeg Amnestygroep Amstelveen in het kader van 10 december aandacht voor Su Su Nway uit Myanmar (Birma). Su Su kreeg achteneneenhalf jaar gevangenisstraf, omdat ze deelnam aan een vreedzame demonstratie en een spandoek ophing. Ze werd schuldig bevonden aan landverraad en aan het 'verstoren van de openbare rust' en op 12 oktober 2011 werd zij vrijgelaten.

Dag van de Mensenrechten?

De datum 10 december was gekozen door de Verenigde Naties, Algemene Vergadering op 10 december 1948, toen de Universele Verklaring Rechten van de Mens (UVRM), eerst wereldwijd werd verkondigd.

De formele oprichting van de Dag van de Mensenrechten vond plaats tijdens de 317e plenaire vergadering van de Algemene Vergadering op 4 december 1950, toen de Algemene Vergadering resolutie 423 (V) werd verklaard en nodigde alle lidstaten en alle andere geïnteresseerde organisaties om de dag te vieren.

Wat zijn de mensenrechten?

Mensenrechten zijn rechten die inherent zijn aan alle menselijke wezens, ongeacht onze nationaliteit, woonplaats, geslacht, nationale of etnische afkomst, huidskleur, religie, taal, of enige andere status. Wij hebben allemaal evenveel recht op onze rechten van de mens, zonder discriminatie. Deze rechten zijn allemaal met elkaar onderling afhankelijk en ondeelbaar.

Universele mensenrechten worden vaak uitgedrukt en gegarandeerd door de wet, in de vorm van verdragen, internationaal recht, algemene beginselen en andere bronnen van internationaal recht. Internationaal humanitair recht voorziet in de verplichtingen van regeringen om op een bepaalde manier te handelen, of zich te onthouden van bepaalde handelingen, ter bevordering en bescherming van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden van individuen, of groepen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.