Bijgewerkt: 20 april 2024

50PLUS Amstelveen wil slimme oversteekknop voor bewoners

Nieuws -> Politiek

Bron: 50PLUS Amstelveen
03-03-2023

Rondom de bejaardenwoningen, zoals bij Brentano aan de Klaasje Zevensterstraat, worden bewoners geconfronteerd met voor hen te korte oversteektijden. Voor mensen die slecht ter been zijn en/of gebruik maken van hulpmiddelen (rollator of wandelstok) blijft het verkeerslicht niet lang genoeg op groen.

In onder andere de gemeente Tilburg zijn in 2021 op drie kruispunten ‘slimme drukknoppen’ geplaatst op verkeerslichten. Na het indrukken van de knop blijft het licht langer op groen wat de overstekende meer ‘comfort’ geeft. Ook zijn deze speciale drukknoppen- die zich ónder de normale knop bevinden - handig voor visueel beperkten of slechthorenden: het apparaat geeft signalen af zodat men weet of het licht op rood of groen staat.



Onderzoek na tip van omwonende. Reden voor Emiel Sjaardema fractievoorzitter van 50PLUS Amstelveen om – na een tip van een buurtbewoner - te kijken hoe de situatie aldaar is. Inderdaad bedraagt de ‘normale’ oversteektijd anderhalve meter per seconde, niet voldoende voor de overstekende. Door het gebruik van de slimme knoppen kan die tijd worden verdubbeld. 50PLUSAmstelveen heeft het College B en W van Amstelveen inmiddels schriftelijke vragen gesteld over het plaatsen van deze knoppen in onze gemeente.

Vragen: Is het college bekend met het feit dat hulpbehoevende mensen meer tijd dan gemiddeld nodig hebben om veilig te kunnen oversteken? Is het college bereid om in omgevingen rondom verzorgingscentra en seniorenwoningen verkeerslichten op deze manier aan te passen? Indien dit het geval is, op welke termijn is dit mogelijk? Wat zou de reden zijn om deze oplossing níet te gebruiken?



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.