Bijgewerkt: 28 maart 2024

100-jarige dankt zijn hoge leeftijd aan een gezond leven

Nieuws -> Informatief

Bron: Tekst: Howard Krol
23-01-2011


'Ik heb nooit gerookt en nooit gedronken,' verklaart de heer Piet Beneka gedecideerd. Op 21 januari 2011 werd deze krasse inwoner van Amstelveen 100 jaar. Hoe bereik je zo'n hoge leeftijd? Volgens de heer Beneka kom je een heel eind als je een rustig en gezond leven leidt. Hij is er zelf het levende bewijs van.

Piet Frederik Beneka is op 21 januari 1911 in Amsterdam geboren. Hij groeit op in de Concertgebouwbuurt. Zijn vader is boekhouder bij een kunsthandel. Na zijn schoolopleiding begint Piet een eigen winkel aan de Overtoom 398. 'Lederwaren, Parfumerieën en Bijouterieën' staat er met grote, sierlijke letters op het raam. Die winkel zal hij tot aan zijn pensioen bestieren.

Beneka Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Burgemeester Jan van Zanen feliciteert de 100-jarige Piet Beneka in het Woonzorgcentrum 'De Luwte'


Maar eerst is er de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de mobilisatie van het Nederlandse leger in 1939 wordt ook Piet opgeroepen. Hij wordt gelegerd aan de Grebbelinie. Uit die angstige tijd herinnert hij zich nog een uitspraak van een commandant: 'Mannen, als de Duitsers eraan komen, dan gooien we ons uniform af en rennen we snel naar huis.'

In 1942 ontmoet Piet een knappe jonge vrouw, Enny Visser. Zij komt een paar keer in zijn winkel en hij nodigt haar uit om een keer thee te gaan drinken. In 1943 trouwen ze. De wittebroodsweken duren overigens niet lang, want de bezetter stelt Piet vlak na de trouwerij te werk in Duitsland.

Na de oorlog bouwen de echtelieden hun leven weer op en naast het gezamenlijk runnen van de winkel komt er ook tijd voor hobby's. Piet en Enny Beneka zijn liefhebbers van klassieke muziek en ze bezoeken regelmatig het Amsterdamse Concertgebouw.

Beneka Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De burgemeester overhandigt zijn cadeautje aan de heer Beneka, een zakje vol met bonbons


Het echtpaar Beneka ontwikkelt ook een liefde voor de Nederlandse literatuur en in het bijzonder voor het werk van W.F. Hermans. Die belangstelling ontstaat toevallig: de ouders van de grote schrijver zijn vaste klant in de winkel.

In 1976 gaat Piet Beneka met pensioen en verhuist hij met zijn vrouw naar een zonnige flat in Amstelveen. Dan gaat hij zich wijden aan het fotograferen en schilderen. Hij maakt foto's van het Amsterdamse straatleven en schildert die in een impressionistische stijl na.

Beneka Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De heer Beneka krijgt ook een verjaardagstaart van een medewerkster van het woonzorgcentrum


Tot op hoge leeftijd blijft hij autorijden. Omdat hij weet welke arts soepel is bij het keuren van ouderen op rij geschiktheid laat hij zich juist door deze arts onderzoeken. Zo kan hij nog lang zijn autoritjes door Amstelveen maken. Uit behoedzaamheid rijdt hij uitsluitend in de eerste versnelling.

Video van RTV-Amstelveen

Piets vrouw Enny overlijdt in 2003. Dat valt hem zwaar en hij denkt ook nu nog elke dag aan haar. Een jaar later verhuist Piet Beneka naar het Amstelveense woonzorgcentrum De Luwte. Hij woont er naar volle tevredenheid. 'De mensen hier zijn aardig en het eten is goed,' verklaart hij. Zijn ouderdom geeft natuurlijk wel wat ongemakken. Maar hij klaagt niet. Hij neemt het leven zoals het is.

Door Howard Krol een neef van de heer Beneka



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.