Bijgewerkt: 21 mei 2019

Oude raadhuis - 2004

Foto's -> Gebouwen -> Diversen

Oude raadhuis
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Het Gemeente Archief van Amsterdam aan de Amsteldijk 67.

Dit gebouw was het Raadhuis van Nieuwer-Amstel tot 1896, toen Amsterdam het gehele gebied annexeerde. Het was vroeger het Gildehuis van de Bergenvaarders of stokvisverkopers sinds 1503. Vanaf 1914 is hier het Gemeentearchief van Amsterdam gevestigd.
In 2003 heeft de gemeenteraad van Amstelveen een vergaande beslissing genomen, namelijk het archief naar Amsterdam over te brengen. Uit een rapport van de Provinciale Archiefinspectie van 14 maart 2000 kwam naar voren, dat de archiefbewaarplaats in het raadhuis te Amstelveen niet aan de wettelijke voorschriften voldeed.

Aangezien de buurgemeenten Aalsmeer, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn zich voor dezelfde problemen zagen gesteld, zijn regionale initiatieven uitgewerkt om te komen tot de realisering van een regionaal historisch centrum.

De Gemeenteraad van Amsterdam heeft in de vergadering van 26 mei groen licht gegeven aan het Gemeentearchief om het project ‘GAA naar De Bazel’ te realiseren. De raad ging akkoord met het definitief ontwerp en de financiering voor de renovatie en inrichting.
Dat betekent dat het gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat 32 gereed gemaakt wordt voor de huisvesting van het Gemeentearchief. In oktober 2006 zal het Nieuwe Gemeentearchief officieel worden geopend. Dit is inmiddels een feit. Het stadsarchief van Amstelveen is ook ondergebracht in de Bazel. De website is: stadsarchief Amsterdam

Gebouw De Bazel is een kolossaal gebouw, vernoemd naar haar architect K.P.C. de Bazel (1869-1923) en is gebouwd tussen 1926 en 1929 voor de Nederlandsche Handelmaatschappij (NHM), de latere ABN-AMRO. Het is een Rijksmonument.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen