Bijgewerkt: 19 augustus 2019

Verschuivingen
Ben Guntenaar - 2004

Foto's -> Kunstwerken -> Verschuivingen

VerschuivingenBen Guntenaar
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

'Verschuivingen'
In het winkelcentrum Kostverloren, Westelijk Halfrond, staat dit beeld van de kunstenaar Ben Guntenaar
De steensoort van dit beeld is toscaanse travertin (gepolijste kalksteen), welke gewonnen wordt
nabij Serre di Rapolano in Toscane, Italiƫ

Informatie over de kunstenaar
Ben Guntenaar (Huizen, 12 januari 1922 Paussac-et-Saint-Vivien (La Verrerie), 8 mei 2009) was een Nederlandse beeldhouwer. Guntenaar studeerde van 1942 tot 1945 beeldhouwkunst bij Jan Bronner aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij werd in 1949 lid van de groepering Vrij Beelden en zijn werken uit die periode werden gekenmerkt door vloeiende, geabstraheerde vormen, verwant aan de werken van Hans Arp en Henry Moore. Met de beeldhouwers Hans Verhulst, Carel Kneulman, Shinkichi Tajiri en Wessel Couzijn was hij medeoprichter van de, slechts kort bestaande, Groep Amsterdam. Aanvankelijk werkte Guntenaar figuratief met de materialen hout, brons en zandsteen of travertijn, maar rond 1975 werd zijn stijl abstracter en minimalistischer.

Vanaf de zestiger jaren werkte Guntenaar naast Amsterdam, waar hij parttime docent was aan de Gerrit Rietveld Academie (duobaan met Jos Wong Lung Hing) eveneens in Paussac-et-Saint-Vivien in het Franse departement Dordogne. Daar zocht hij in steengroeves zelf de geschikte stenen uit en bezocht veelvuldig steenhouwers om ervaring op te doen met de praktijk van het houwen. Vaker koos hij hardere steensoorten, zoals marmer. Vanaf 1986 tot zijn dood woonde hij permanent in Frankrijk.

Guntenaar overleed op 8 mei 2009 in zijn Franse woonplaats. Elf dagen later overleed Jos Long Wung Wong (1928-2009), die evenals Guntenaar aan de ziekte van Parkinson leed.
Bron: Wikipedia

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken