Bijgewerkt: 16 oktober 2019

Distributiebonnen - 1942

Foto's -> Geschiedenis -> Tweede Wereldoorlog

Distributiebonnen
(Foto Amstelveenweb.com - Gemeentearchief Amstelveen)

Rijksdistributiekaart. De tekst op de kaart is duidelijk

Distributiebonnen werden in de Tweede Wereldoorlog, maar ook nog daarna, afgegeven dat moest leiden tot een eerlijke verdeling van goederen over de bevolking in tijden van schaarste. De voornaamste reden is dan ook om hamsteren tegen te gaan.


(Foto Amstelveenweb.com - Gemeentearchief Amstelveen)

Onbekend waarvoor deze bonnen konden worden gebruikt
weet u het, mail naar: stefan@amstelveenweb.com(Foto Amstelveenweb.com - Gemeentearchief Amstelveen)

Deze bonnen werden vermoedelijk aan de boeren afgegeven


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Tweede Distributie Stamkaart van Anna Koudijs uit 1946.


Distributiebonnen werden gebruikt indien maatregelen voor een eerlijke verdeling van goederen over de bevolking door middel van rantsoenering noodzakelijk waren, zoals in de Tweede Wereldoorlog. De Eerste Distributiestamkaart werd vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Nederland ingevoerd. De kaart uitwisselen met anderen (familieleden en anderen) was verboden. De Tweede Distributiestamkaart werd door de Duitse bezetter ingevoerd door de vele vervalsingen en om de duizenden onderduikers van voedsel af te snijden. Wie immers geen stamkaart had, kon geen bonnen krijgen en dus ook geen voedsel en andere goederen kopen. Om aan de Tweede Distributiestamkaart te komen, moest men zich eerst bij de overheid melden met het Persoonsbewijs. Was dit in orde (er waren wel vervalsingen in omloop), dan kreeg het Persoonsbewijs en de Stamkaart een controlezegel opgeplakt. Zat men ondergedoken (deze mensen hadden veelal een vervalst Persoonsbewijs), dan kon men zich niet legaal melden en dus verkreeg men geen stamkaart en dus ook geen distributiebonnen.


(Foto Amstelveenweb.com - Gemeentearchief Amstelveen)

Deze bonnen zijn voor aardappelen en nader te bepalen artikelen(Foto Amstelveenweb.com - Gemeentearchief Amstelveen)

En tot slot de broodbon


Niet ieder gezin had voldoende aan de bonnen want veel nakomelingen hebben verhalen gehoord, niet alleen over het eten van bloembollen, maar ook over het langzaam verdwijnen van katten, honden en zelfs vogels en muizen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Geschiedenis