Bijgewerkt: 19 augustus 2019

Fontein
Karel Appel - 2004

Foto's -> Kunstwerken -> Fontein

FonteinKarel Appel
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Bronzen Fonteinsculptuur van Karel Appel
Te vinden op het Sandbergplein, pal voor het Cobra Museum

Appel Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De Fontein van Karel Appel vanuit een andere hoek gefotografeerd


Karel Appel
Karel Appel overleed op woensdag 3 mei 2006, op 85-jarige leeftijd in de Zwitserse stad Zürich, waar hij woonde. Appel leed onder meer aan een hartkwaal. Hij was één van de bekendste en beroemdste Nederlandse beeldende kunstenaars van deze eeuw.
Oud-directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs, maakte het overlijden van Appel donderdag 4 mei bekend. Fuchs bezocht Appel een maand daarvoor nog en belde hem een week eerder, ter gelegenheid van zijn verjaardag. De kunstenaar wordt beschouwd als een prominent exponent van het expressionisme uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Zijn naam zal ook altijd verbonden blijven aan de CoBrA-groep (Copenhagen, Brussel, Amsterdam), die de schilderkunst drastisch vernieuwde. Appel bleef tot ver na zijn tachtigste actief.

John Vrieze, destijds directeur van het CoBrA Museum in Amstelveen, reageerde bedroefd op het overlijden van kunstschilder Karel Appel. Het laatste voltooide schilderij dat Karel Appel maakte, was een portret van zijn vriend en oud-directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs.

Cobra Museum
In het Amstelveense Cobra Museum Op de begane grond is een omvangrijke tentoonstelling ingericht met topwerken uit de CoBrA collectie van: Karel Appel, Constant, Corneille, Eugène Brands, Lucebert, Theo Wolvecamp, Anton Rooskens, Asger Jorn, Henry Heerup. Deze kunstenaars maakten onder anderen deel uit van de internationale avant-garde kunstbeweging, die na de Tweede Wereldoorlog de aanzet gaf tot vernieuwing van de moderne kunst in Nederland.

(Bron tekst: Wikipedia)

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken